U trendu

Buč Kesidi: „Nismo očekivali pet rasprodatih koncerata u Zagrebu“

BEOGRAD – Muzička grupa “Buč Kesidi” iz Pančeva od večeras sve do 29. septembra će imati pet koncerta u Zagrebu, koji su svi rasprodati specijalno za Tanjug ovaj tandem gitarista Luka Racić i bubnjar Zoran Zarubica, ističu da su se nadali ovakvom trijumfu, ali da nisu očekivali da će se zaista i desiti.

Obojica su i pevači ove alternativne elektro rok grupe, kao i junaci svih svojih video spota, gde su utisnuti u zanimljive muzičke video priče.

Oni su i jedini članovi grupe, kompletni autori, nemaju prateću ekipu u svom sastavu.

“Buč Kesidi” je nedeljama unapred u početku rasprodao tri koncerta u Zagrebu, u dvorištu Akademije likovnih umetnosti, a sada već imaju pet zakazanih koncerata, što je već podvig.

“Kada nam se desi ovako nešto, to je onda stvar za sebe. Svaki novi koncert u Zagrebu nas iznenadi, kada nam jave da su nam zakazali. Što nas više ljudi sluša, to je nama zanimljivije. Hvala svima što dolaze na naše koncerte”, euforično su istakli obojica.

Naravno, rasprodati koncerti za njih nisu ništa novo, oni tako lako i brzo uspevaju da napune sale po Srbiji, čim se zakažu svirke, karte odmah planu.

Tako je bilo i sa Beogradom kad su rasprodali dva koncerta zaredom u Domu omladine, sala “Amerikana” krajem 2019, pred ulazak u pandemičnu 2020. godinu.

Kakav je to osećaj kada im javljaju da su im koncerti svi po Srbiji jednostavno – rasprodati?

“Najlepši i najbolji mogući. Naravno bolje je nego da nam se ne prodaju nastupi”, Luka kaže uz široki osmeh.

Jedan su od najtraženijih bendova u Srbiji, imali su uspešan koncert nedavno na 20. Exit festivalu, kao i 30. avgusta na Platou kod Pobednika na Kalemegdanu, u okviru mini ciklusa “Urban Sešions”.

Za sada uživaju u ovom trenutku, a da li će se ta euforija za Buč Kesidi nastaviti i dalje, kada prođe pandemija, da budu i dalje jedan od najtraženijih bendova na tršištu Srbije i šire?

“Novi album radimo sa producentom Milanom Bjelicom, i on će verovatno otvoriti vrata i za neku novu publiku. Možda dogodine napunimo ako ne Arenu, onda možda stadion Tašmajdan”, uz veliki polet priča bubnjar i pevač Zoran Zarubica.

Onda je dodao da im je svaka lokalna arena nam zanimljiva kao izazov da je napune, a ne bi se bunili da to bude i fudbalski stadion.

Zapravo, veliki dečački san im je da jednog dana u karijeri napune bilo koji stadion, kao što su to radile vremešne strane rok grupe u Srbiji, Beogradu, pre pandemije.

Na YouTube kanalu “Agelast” ove sedmice premijerno je prikazan njihov novi muzički video sešn, sniman krajem leta na krovu Ušće shopping centra prilikom izlaska sunca što je, kako kažu, bio pravi izazov, jer je cela ekipa na lokaciji bila u tri ujutru kako bi iz prvog snimanja uhvatila svitanje.

Ovaj duo iz Pančeva nije mirovao tokom izolacije i karantina 2020, jer su stvarali: snimili su video spot za hit pesmu “Nedelja ujutru” na filmskoj traci, prema velikoj želji rediteljke Vedrane Vukojević i i direktora fotografije Luke Trajkovića.

Osim toga, realizovali su veoma ambiciozan koncertni film “Euforija – uživo” u režiji Davida Jovanovića, koji je imao turneju – premijere po bioskopima Srbije i regiona, a na vinilu im je izašao upravo album – “Euforija”, a i prvi studijski materijal „Posesivno-ospulsivni hospul” (2016) ih je značajno afirmisao.

Imaju dosta hitova sa ta dva studijska izdanja – “Tiho”, “Đuskanje ne pomaže”, “Nema ljubavi u klubu”, “Nedelja ujutru”, “Subota” i drugi.

Definisani su kao alternativni elektro pop rok sastav, ili levoruki indi-rokenrol-elektro-disko duo, ipak, kako navode, oni se ne ograničavaju žanrovskim odrednicama, odnosno ne trude se da jure određene žanrove u stvaranju.

Primenjena muzika kao nova oblast i izazov ih veoma zanima, žele da snimaju numere za filmove, predstave, serije i reklame, do sada su bili deo TV serija “Jutro će promeniti sve” i “Žigosani u reketu”.

Snimali su i kampanju za modne brendove, za to su uradili originalnu pesmu, onda za festival kratkog igranog filma “Bašta fest” u Bajinoj bašti – komponovali su muzičku temu, i ubuduće im taj kosmos deluje jako izazovno i nadahnuto.

“Ne bismo stigli previše da se bavimo time pored komponovanja naše muzike, ali smo uvek spremni i otvoreni da damo našu muziku onome koja ga inspiriše, posebno studente ili nove mlade režisere, za film, serije, teatar, operu, balet, što da ne?”, nadovezao se drugar Zoran, a onda dodao još neke misli: “Sve je to sjajno, jer dramska i muzička umetnost i treba da komuniciraju zajedno. To je ranije bila redovna pojava, tokom 80-ih u Jugoslaviji”.

Spotovi su im kao mali igrani filmovi, imaju scenario, zanimljiv sadržaj, ali i poznate glumce – Miona Marković, zvezda pomenutih serija, igrala je u spotu “Đuskanje ne pomaže”, a Jasmina Večanski i Aleksandar Srećković Kubura u ekranizovanoj numeri “Pola pet”.

Poznaju se od ranije sa Mionom, išli su sa njom na časove glume upravo kod dramske umetnice Jasmine Večanski u Pančevo.

Da li angažuju poznate glumce, jer vole dramsku umetnost domaće filmske i TV zvezde, ili da bi im poznata lica ostvarila sve veću gledanost i zapaženost spotova?

“Svi oni su nama veoma dragi ljudi. Nije zato što su poznati. Miona sada jeste popularna zbog tih serija, ali mi se znamo odavno, pre te popularnosti, od 16. godine se družimo. Više je to prijateljska priča”, sve je potanko razjasnio Luka.

Upravo Zoran, zanimljivo, studira na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) na Novom Beogradu – pozorišnu režiju, a jedini poznati muzičari koji su diplomirali upravo ovaj smer jesu Nikola Pejaković Kolja i Darko Rundek.
“Ne bih stizao da se stalno bavim režijom u ovom ritmu koji imamo Luka i ja u bendu, a zajednička nam je želja da postavimo mjuzikl na scenu, gde bi Luka komponovao muziku“, otkrio je nove planove mužicar.

Intenzivno režiranje raznih komada u pozorištu, barem za sada mu nije izvodljivo.

„Ja bih režirao predstavu, tako da možemo očekivati Buč Kesidi mjuzikl u narednom periodu. Možda neće biti za godinu dana, ali svakako će se desiti u bliskoj budućnosti”, zaključili su priču Zoran i Luka ispred benda „Buč Kesidi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar