U trendu

Čamci na fasadi renesansne palate, retrospektivna izložba Aj Vejveja u Firenci

Oranž gumeni čamci okačeni o fasadu renesansne palate Stroci u Firenci su način na koji kineski umetnik i disident Aj Vejvej osudjuje patnje migranata, a to čini na  retrospektivnoj izložbi.

„Posetio sam desetine izbegličkih kampova u Grčkoj, Turskoj, Siriji, Izraelu i pojasu Gaze i razgovarao sam sa svima. Oni koji se bore za svoju slobodu su heroji današnjice i svojim radom želim samo da im pokažem duboko poštovanje koje imam za njih“, rekao je 59-ogodišnji Aj Vejvej.

Izložba nazvana „Ai Weiwei. Libero“ („Aj Vejvej. Slobodan“) predstavljena je kao njegova najveća retrospektiva do sada. Izložba se otvara sutra i trajaće do 22. januara 2017, u prestižnoj palati Stroci, u centru glavnog grada Toskane.

Na njoj je predstavljeno oko 60 dela, monumentalnih instalacija, skulptura ili fotografija savremenog kineskog umetnika, žestoko osporavanog i jako prisutnog u medijima.  

Čak i pre ulaska u palatu umetnik proziva posetioca time što je na fasadi ove renesansne zgrade postavio 22 narandžasta čamca oko prozora na drugom spratu. Oni su simboli tragedije izbeglica koji i dalje svakodnevno rizikuju živote pokušavajući da predju Mediteran u tim brodićima.

Nazvana Rekadrirati, instalacija treba da predstavlja osim umetničkog gesta i vrstu osude, i političkog stava.

„Izabrao sam Firencu za ovu izložbu i zato što je Italija zemlja koja najbolje prima izbeglice, ona ih nikada ne odbija kao što je to slučaj u drugim državama“, rekao je umetnik.

Izložba je već izazvala polemiku. Na Fejsbuk stranici palate Stroci stigle su brojne, najčešće negativne, poruke osudjujući „užas“, „vandalizam“, „estetsku uvredu“ ili „ideološki napad na jednu od najlepših zgrada na svetu“.

„Nisam očekivao tolike kritike, ali i to je dobro, više će se pričati o nama“, rekao je Aj Vejvej koji je naviknut na provokacije.

On je već u februaru govorio o migrantskoj drami u drugoj instalaciji u Berlinu gde je povezao arhitektonsku prošlost sa sadašnošću. Prekrio je stubove berlinske koncertne zgrade sa 14.000 narandžastih pojaseva za spasavanje sakupljenih na grčkom ostrvu Lezbosu koje je tada bilo glavno mesto dolaska migranata u Evropu.

U palati Stroci umetnik je postavio najpoznatija dela iz svoje karijere uz savremene produkcije. Neke su iz njegovog njujorškog vremena 1980-ih i 1990-ih kada je otkrivao umetnost svojih učitelja Marsela Dičana i Endija Vorhola, neka iz 2000. sa instalacijama predmeta kao što su bicikli ili taburei.  

Specijalno za ovu izložbu Aj Vejvej je napravio seriju portreta u Lego kockama, tehnika koju voli da koristi, predstavljajući poznate Toskance, Dantea, Savonarolu ili Galileja.

„Te istorijske ličnosti su se u svoje vreme suprotstavljale da bi unapredile stvari, ne treba to zaboraviti“, rekao je umetnik.
 
Aj Vejvej je 2011. bio 81 dan u zatvoru u Kini i žestoki je kritičar kineske vlade mada se situacija smirila u poslednje vreme. Peking mu je nedavno vratio pasoš i uskoro će moći da se vrati u svoju zemlju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.