U trendu

Borba protiv akni postaje stvar prošlosti: Stručnjaci posebno preporučuju ove namirnice

Nutricionisti su istraživali kako ishrana može uticati na zdravlje kože, posebno u kontekstu prevencije akni. Ovi stručnjaci su uočili da postoje određeni nutrijenti i namirnice koje mogu imati pozitivan efekat na kožu i smanjiti rizik od pojave akni.

Jedan od ključnih faktora je cink, mineral koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Namirnice bogate cinkom, poput morskih plodova, govedine, leblebija i semenki, mogu pomoći u održavanju ravnoteže kože i smanjenju upala koje dovode do akni. Takođe, unos omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u masnoj ribi, čija semenkama i lanenim semenkama, može poboljšati hidrataciju kože i smanjiti upalne procese.

Fermentisana hrana, poput jogurta, kefira, kimčija ili kiselog kupusa, može podržati zdravlje creva, što ima pozitivan efekat na stanje kože. Osim toga, kurkuma, začin bogat antioksidansima, može pomoći u smanjenju crvenila i upala na koži, kao i u lečenju ožiljaka od akni.

Važno je naglasiti da izbegavanje hrane koja može izazvati upale, poput prerađenih namirnica i hrane bogate rafinisanim šećerom, može pomoći u održavanju zdrave kože. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje svežeg voća, povrća, integralnih žitarica i proteina biljnog porekla.

Uz pravilnu ishranu, važno je voditi računa o hidrataciji, redovno čišćenje kože i upravljanje nivoom stresa. Sve ove navike zajedno mogu doprineti očuvanju zdrave i blistave kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.