U trendu

Cebef deo EU projekta za promociju klasične muzike

BEOGRAD – Centar beogradskih festivala – Cebef postao je deo regionalnog projekta za unapređenje klasične muzike, „Sinergija“ (Synergy), podržanog od strane Evropske unije, čime je Cebef ušao u blisku saradnju sa najeminentnijim festivalima u regionu, poput Dubrovačkih letnjih igara, Kotor Art Don Brankovih dana muzike, Ljubljanskog festivala i drugih, saopštili su iz Cebefa.

Na ovaj način započeta je sinergija- izvođača, kompozitora i menadžera u kulturi širom regiona.

Ugovor o saradnji potpisao je v.d. direktora Cebef-a, Damir Handanović.
Od 2021. do 2023. godine projekat će okupiti 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, organizovaće 6 seminara za profesionalce u kulturi, 12 „muzičkih kampova“ za kompozitore u kojima će nastati 12 novih dela, inspirisanih kulturnim nasleđem regiona i same Evrope.

Kao veliko finale projekta, planirana je festivalska turneja na kojoj će se predstaviti kompozitori, nove kompozicije i mladi muzičari tokom letnjih festivala širom Zapadnog Balkana.

Podržan od strane programa „Kreativna Evropa“ Evropske komisije, projekat -Sinergija: Unapređenje kapaciteta klasične muzičke industrije na Zapadnom Balkanu, nastao je iz želje da se saradnja na međunarodnom nivou duboko učvrsti i da se istovremeno predstave lokalno nasleđe i umetnici, što dalje doprinosi razvoju umetničke muzike u ovom delu Evrope.

Ovaj projekat po prvi put okuplja neke od najvećih festivala umetničke muzike u regionu, poput Dubrovačkih letnjih igara, Kotor Art Don Brankovih dana muzike, Ljubljanskog festivala, Centra beogradskih festivala, organizacije Voks Barok iz Tirane i -open Piano Fest iz Prištine.

Ciljevi projekta su obuka i povezivanje kulturnih radnika, pre svega onih koji se bave festivalima i umetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih dela klasične muzike inspirisane domaćim nasleđem, kao i povezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar