Ćipranić: Crna svadba – serija sa zvezdama kojima se veruje

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bio je reditelj i koscenarista Nemanja Ćipranić koji je govorio o posebnostima serije „Crna svadba“, čije premijerno prikazivanje kreće od 23. oktobra subotom i nedeljom na Superstar TV, a nedelju dana kasnije 30. oktobra na Radio-televiziji Srbije.

Ćipranić je rekao da je proces rada na deset nastavaka „Crne svadbe“ trajao poprilično dugo, i da je sa koscenaristom Strahinjom Madžarevićem pisao seriju skoro dve godine sa svim doradama.

„Imali smo i po 19 ruku scenarija nekih epizoda. Snimanje četiri meseca i postpoducija skoro godinu dana. Ukupno preko tri godine od inicijalne ideje“, rekao je Ćipranić.

Početna dva nastavka serije, rađene u produkciji kuće „Fajerflaj“ i Telekoma Srbije, prikazana su premijerno u avgustu na Sarajevo film festivalu i potom na Dunav film festivalu u Smederevu.

Ćipranić kaže da su tada reakcije publike i kolega iz posla bile „jako dobre i jako ih je isprovocirala“ „Crna svadba“, a sada očekuje veliku gledanost, jer je serija drugačija od ostalih i predstavlja nešto novo.

„Crna svadba“ je psihološki triler sa elementima misterije i horora, a Ćipranić je rekao da su pri stvaranju serije pratili svetske trendove i naslove kao što su „Pravi detektiv“, „Mrak“ ili „Majndhanter“ koji su bili „inspiracija i vodilja što se žanra tiče“.

„Inkorporirati lokalni milje, kulturu u žanr koji je svuda univerzalno razumljiv je ono što smo hteli i nadam se uspeli da radimo. Da predstavimo… i neke nove nove, manje eksploatisane stvari kao što su vlaška magija, odnos pravoslavlja prema egzorcizmu itd“, rekao je Ćipranić.

Prema njegovim rečima, crna svadba je običaj vlaške manjine u istočnoj Srbiji u kome se nakon smrti neoženjenog mladića vrši simbolički obred njegovog venčavanja sa devojkom ili verenicom, koja je u obavezi da godinu dana bude udovica i živi sa roditeljima preminulog.

„To se radi da bi duša tog čoveka imala mira na onome svetu“, naglasio je Ćipranić.

U „Crnoj svadbi“ igraju Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Nebojša Milovanović i drugi, a Ćipranić je rekao da su se pri podeli uloga vodili praksom čuvenog reditelja Alfreda Hičkoka koji je za svoje filmove uzimao najveće zvezde kako se „ne bi trošilo vreme za uveravanje gledaoca da je taj glumac taj lik“.

„Ovim ljudima, koji su stvarno regionalne zvezde, aprori se veruje. Pored toga što su sjajni ljudi i glumci mislim da su stvarno za ove uloge, nešto drugačije nego što su imali prilike da igraju do sada, dali svoj maksimum i da su ih odlično odradili“, istakao je Ćipranić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.