U trendu

Ćirić: Beogradska filharmonija uvek da poslednji atom snage

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je prvi hornista Nikola Ćirić koji je govorila o novoj sezoni Beogradske flharmonije.

Ćirić je istakao da Beogradska filharmonija ne prerastaje sa iznenađenjima, svaka sezona je drugačija, nosi drugačiju poruku i drago mu je da to orkestar koji je „Na dobrom putu“, u duhu naziva sezone.

„Sezona koja se otvara Petom simfonijom Čajkovskog, gde je veliki solo prve horne, ne može da bude loša sezona“, rekao je muzičar.

Istakavši da se posebno raduje koncertnom izvođenju opere „Toska“, Ćirić je dodao da je raznovrsnost programa „odlična za napredovanje, za higijenu orkestra“, pogotovo kad se svira Šubertova velika simfoniju koja je izuzetno teška u muzičkom, fizičkom i tehničkom pogledu.

„Beogradska filharmonija pruža mogućnost svojim ljudima kroz sezonu da napreduju. To je zabavno i izazovno za nas“, rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, svaki četvrtak dan pred kocnert je trenutak kad su fizičke snage članova orkestra malo potrošene, pogotovo sa dirigentom poput Gabriela Felca.

„On od nas uvek traži poslednji atom snage i uvek damo. Svi smo naučili da snaga koju uštedimo dan pred koncert je snaga koju možemo da damo tog petka publici na Kolarcu. Četvrtak je trenutak kada se preispitate šta još može da se popravi do sutra“, rekao je hornista.

Ćirić je podsetio na stav Felca da filhrmoničari posle koncerta u petak ne bi trebalo da mogu odsvirati više nijednu notu „i najčešće je to tako“, jer uvek daju poslednji atom snage.

Pošto je kao klinac vežbao u muzičkoj skoli u Nišu i gledao kampanje Beogradske filharmonije, želeo je biti član orkestra, a nakon osam godina u njemu Ćirić ističe da „ta čast nije splasnula nimalo“.

„Svakog petak oblačim dres, frak Beogradske filharmonije sa iskrenom željom da budem deo tima“, naglasio je Ćirić.

Iz ove sezone Ćirić izdvaja Malerovu sedmu simfoniju, Šumanovu četvrtu i Bruknerovu sedmu, kao i „Tosku“ sa operskim pevačem Željkom Lučićem i druga dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.