U trendu

Čudovišta iz mašte

Veliki književni mag, rodonačelnik postmoderne proze, Horhe Luis Borhes (1899-1986), pre četiri decenije objavio je prelepu maštovitu "Knjigu o izmišljenim bićima", koja se odnedavno prvi put pojavila na srpskom jeziku. Čitaocu je pružena mogućnost da uživa u nesvakidašnjim opisima, pričama, tumačenjima i sagledavanjima fantastičnih životinja iz klasične i istočnjačke književnosti. U šire poznata bića, kao što su kentaur (čovek-konj), minotaur (bik-čovek), nimfe, jednorog, satiri, vile, zmajevi i sl. – Borhes na svoj način daje objašnjenja desetinama čudovišnih životinja koje je samo mašta naroda ili umetnika mogla da smisli.
Takva je amfizbena, zmija sa dve glave, od kojih je jedna na svom mestu, druga na repu, a obema može da ujede; muslimani iz Indije često su govorili o buraku, koji ima lice čoveka, uši magarca, telo konja, a rep pauna; ptica garuda ima krila, glavu i kandže orla, a telo i noge čoveka; krilatim čudovištima o kojima su pisali Herodot i Plinije pripadaju i grifoni, koji su bili u stanju da ponesu konja sa jahačem ili dva upregnuta vola. Iz 16. veka potiče priča o gnomima, bradatim patuljcima koji čuvaju skrivena blaga; jedna od najprimamljivijih junakinja starije engleske književnosti je Juvorki, polužena-poluptica, sa kojom se oženio jedan brodolomnik; za kinesku lisicu vezuju se razna čudesa, repom može da izazove požar, predvidi budućnost, pa čak i da se sama pretvori u starca ili devojku….
Kako knjiga odmiče, nižu se jedan za drugim mitološka bića sa najrazličitijih krajeva sveta, Argentina, Japan, Persija… A ono što ih spaja Borhes objedinjuje u jedinstvenom spoju folklornih motiva, bajkovitih predanja i piščevog jedinstvenog stila pisanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar