U trendu

Čvorović protiv tranzicije

Nakon niza godina, „Balkanskog špijuna“ Dušana Kovačevića na beogradsku scenu nedavno je dovelo gostujuće pozorište iz Sombora, a režiju predstave, u isti mah svoju sedmu premijeru, potpisao je Kokan Mladenović. Premijera je bila sredinom januara, a u Jugoslovenskom dramskom pozorištu publika je imala priliku da vidi kako se Ilija Čvorović (koga je na filmu genijalno tumačio legendarni Bata Stojković) ovoga puta bori protiv tranzicije; inače, upravo je na sceni JDP-a početkom osamdesetih i bila praizvedba ovog Kovačevićevog komada.

Motiv da se, posle toliko godina, obrati ovom tekstu – Kokan Mladenović našao je u samoj društveno-političkoj situaciji koja vlada u zemlji. U trenutku kada je Srbija bez značajnog ideološkog uporišta, ponovo zatvorena u začarani krug iz kojeg ne nalazi izlaz, jasno je da sve upućuje na paranoju koju generacije pamte kroz repliku: „Cija, snajka, Cija!“ Mora se reći da je, nažalost, tako jer u ovoj novovremenoj verziji „Balkanskog špijuna“ pomereni su samo lik i delo koje Ilija Čvorović brani; više nije aktuelan Staljin, ni Tito, nego Milošević! Špijuni, naravno, dolaze iz Brisela i Haga, a Evropa i Evropska unija samo podgrevaju paranoju savremenog balkanskog špijuna.

Osim vremenskog osavremenjivanja, lika i dela koje se u novoj verziji brani, novi su i songovi, ubačeni u predstavu da bi povezali pojedine scene. Pisao ih je i komponovao Rambo Amadeus, u nadi da će za nekoliko godina i najšire narodne mase usvojiti kritičko mišljenje koje se predstavom nudi. Glavne uloge poverene su Saši Torlakoviću, Biljani Keskenović i Nenadu Pećinaru. Kako se novi špijunski talas odrazio na novu pozorišnu publiku – ostaje da se vidi tokom naredne pozorišne sezone, kada ova predstava računa na izuzetnu posećenost i u Somboru i na svim gostovanjima po Srbiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar