U trendu

Dabetić: Papirna knjiga nikad neće umreti

BEOGRAD – Papirna knjiga nikada neće umreti, samo će određeni postotak čitalaca koristiti i elektronske knjige, smatra Ivan Dabetić, direktor Digitalnog sektora u izdavačkoj kući Laguna i njenom knjižarskom lancu Delfi.

U nastavku serije razgovora agencije Tanjug sa piscima, izdavačima i stručnjacima o trenutnom i budućem međuodnosu papirnih i elektronskih knjiga, Dabetić je rekao da još uvek nema jasnih pokazatelja da e-knjiga potiskuje štampana izdanja.

„Siguran sam da ćemo i mi imati sličan scenario kao SAD: porast papirnih knjiga neće stati… a isključivo elektronska izdanja će koristiti najviše korisnici koji ranije nisu imali naviku čitanja“, ocenio je Dabetić.

Prema njegovim rečima, u inostranstvu elektronska knjiga nema primat ni u jednoj državi, pa je tako 2019. godine u SAD 72 posto odraslih pročitalo knjigu u nekom formatu, od toga 37 posto samo štampanu, 28 posto voli oba formata, dok samo sedam posto koristi isključivo e-izdanja.

„Ako uzmemo u obzir da je promet 2019. godine na knjige u Americi iznosio 26 milijardi dolara, od toga su elektronske činile 7,48 posto prometa, što nije zanemarljivo“, naglasio je Dabetić.

U svetu je po državama slična statistika: najviše se čitaju ljubavni i erotski romani, drame, trileri, fantastika, horori…, a najviše u e-knjigama uživaju korisnici od 25 do 45 godina, naveo je Dabetić.

Prednost e-knjiga je laka prenosivost u mobilnom telefonu ili tabletu, u koje staju čitave biblioteke i rečnik, moguće je podešavanje veličine slova i vođenje zabeleški, a pri tome je 50 posto jeftinija od štampanog izdanja i dobra je za zaštitu životne sredine.

„S druge, e-knjige ne uključuju čula na način na koji to radi štampana knjiga: Vi osećate. Mirišete. Pamtite taj osećaj. To sve čini nekakvu dobru urezanu naviku, što je vrlo lepo, i mi zaista poštujemo obe kategorije čitalaca“, naglasio je Dabetić.

Kod nas je većina autora i dalje okrenuta štampanim knjigama, ali kako e-knjige dobijaju sve više korisnika, tako i servisi sve više naslova domaćih pisaca. Dabetić smatra da je „potrebno vreme i za autore i za čitaoce da prihvate e-knjige kao još jedan izbor formata za čitanje“.

Kao idejni tvorac i rukovodilac Eden buks, Dabetić kaže da Lagunina aplikacija za elektronske knjige trenutno ima preko 1.200 izdanja, da su donedavno objavljivali tri do četiri e-knjige mesečno, a trenutno rade mnogo više zbog veće potražnje.

„Kod nas elektronske knjige tek dolaze, korisnici se tek upoznaju sa Kindlom, servisima poput Edena, ali papirna knjiga je i dalje dominantna. Strani autori su popularniji od domaćih, korisnici vole dramu, triler, ljubavne romane, potom naučnu fantastiku i horore“, otkriva Dabetić.

Upitan kakva je budućnost oba formata, Dabetić je ocenio da su „štampane knjige na ovom svetu da ostanu, ne da umru“, i da je siguran sam da se nikada neće desiti da papirna izdanja nestanu, a da ih zamene audio ili elektronska.

„E-knjige će svakako privući nove čitaoce, ali će naći mesto i kod već postojećih čitalaca. Devet od deset čitalaca koji pročitaju dobru e-knjigu, kupiće je i u papirnom izdanju, tako da štampane knjige neće pretrpeti veliki finansijski gubitak“, očekuje Lagunin stručnjak.

Prema njegovim rečima, pojava podkasta je okidač za veliki rast trećeg formata – audio knjige, koje ima čak 100 posto izdavača u SAD, dok se kod nas navikavamo na njih uporedo sa e-knjigama.

„Audio-knjige nisu konkurencija elektronskim ili štampanim, iako imaju devet puta veći porast od e-knjiga. Audio-knjige su samo još jedan sjajan format koji privlači nove korisnike. Kao i e-knjige, tako će i audio-knjige naći svoje mesto kod čitalaca“, zaključio je Dabetić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.