U trendu

Dajen Rivs na Beogradskom džez festivalu

BEOGRAD – Vokalna džez diva Dajen Rivs nastupiće 24. oktobra u Kombank dvorani, u okviru 35. Beogradskog džez festivala.

Devedesetih godina prošlog veka ovaj svet napustile su Sara Von, Karmen Mekrej, Ela Ficdžerald i Beti Karter, koje su postavile standarde u džez pevanju koje će slediti generacije novih umetnika i nekako u isto vreme pred očima svetske javnosti bile su Di Di Bridžvoter, Kasandra Vilson, Nena Frilon i Dajen Rivs.

Dajen Rivs (1956, Detroit) pojavila se na sceni sredinom sedamdesetih, kao štićenica Klarka Terija i uz podršku rođaka Džordža Đuka.

Albume je objavljivala od 1982. godine, no u džez elitu ju je izbacio tek ugovor sa kućom „Blue Note“ pet godina kasnije.

Do danas je snimila 19 albuma, pet puta osvajala Gremi – jedini je ženski vokal koji dobila to priznanje za tri albuma uzastopno, i još četiri puta bila nominovana za najveću nagradu američke muzičke industrije.

Iz ljubavi prema tradiciji koju joj je usadio tata Klark, i uz savremene trendove kojima je stremio bratić Džordž, oduvek je bila otvorena prema najširim horizontima: u njenom opusu prepliću se sving, bap, bluz, gospel, afro, latin, fjužn i R’n’B.

Nazivali su je Janus-singer, Bog sa dve glave.

U Beograd dolazi drugi put, ali prvi put na Beogradski džez festival, upisujući se na zlatnu listu diva koje je manifestacija ugostila od svog osnivanja.

Posle Sare Von, njene najveće inspiracije kojoj je posvetila i jedan album, Karmen Mekrej, Nensi Vilson, Nine Simon i Kasandre Vilson, festival će ugostiti umetnicu koja je obojila moderni vokalni džez, prihvatajući zvuk novog vremena, strukture i stilove ukrštene sa džezom, ali nijednog trenutka ne zapostavljajući tradiciju na kojoj je odrasla.

Beogradski džez festival, u organizaciji Doma omladine Beograda, biće održan od 22. do 27. oktobra, pod sloganom „Džez svetkovina“ (Jaž Celebration) i umesto petrajaće šest dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala može da se nabavi na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko sajta www.tickets.rs.

Trenutna cena vaučera je 3.500 dinara, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala.

U prodaji su i pojedinačne ulaznice za koncerte koji su do sada objavljeni, ali i komplet vaučer za tri koncertne večeri u Kombank dvorani (šest koncerata), po ceni od 3.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.