U trendu

Dan Muzeja Nikole Tesle: U planu putujuće izložbe u Saragosu, Sevilju, Valensiju

BEOGRAD – Muzej Nikole Tesle svečano je obeležio svoj dan, odnosno 70 godina od osnivanja kao jedinstvene ustanove koja čuva zaostavštinu čuvenog naučnika i izumitelja srpskog porekla. 

U ispunjenom prostorijama muzeja pred brojnim novinarima i zvanicama demonstrirana je upotreba nekoliko eksponata, a u svom obraćanju direktorka Ivona Jevtić je istakla značaj 70. godišnjice „od osnivanja najznačajnijeg muzeja u Srbiji“.

Zalaganjem Save Kosanovića lična ostavština i predmeti Nikole Tesle (1856-1943) su 1951. godine preneti u Beograd, a Vlada Jugoslavije je 5. decembra 1952. donela Rešenje o osnivanju Muzeja Nikole Tesle, koji je otvoren za posetioce 1955. godine.  

Muzej u Beogradu jedini čuva originalnu ličnu zaostavštinu Tesle, koju čine vredne kolekcije od preko 160.000 dokumenata, oko 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, više od 1.500 fotografija i staklenih ploča, kao i preko 1.000 planova i crteža.

Jevtić je podsetila da je u predpandemijskoj 2019. ova ustanova, u malom prostoru zdanja u Krunskoj ulici, imala oko 150.000 posetilaca, a ove godine ih očekuju oko 130.000, dok tim muzeja čini „čaroliju dočekujući posetioce sa svih kontinenata“.

Pored toga što posetioci u beogradskom muzeju mogu mnogo toga da nauče i vide, Jevtić je pomenula njihove brojne putujuće izložbe, između ostalog, u Šangaju, Buenos Airesu, Parizu, Beču, nedavno u Madridu i preko nekoliko dana u Pragu.

Kako je najavila, očekuju se ove godine posete Saragosi, Valensiji, Sevilji, Majamiju i Vašingtonu.

„Tesla je važio za čoveka koji je bio usamljenik. Ali on to i nije bio. Bio je deo kulturne elite i rado viđen gost na manifestacijama. Ceo život je posvetio jednoj ideji i misiji – da pomogne čovečanstvu“, podsetila je Jevtić.

U svom obraćanju, državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović je podsetio da obeležavamo „sedam decenija ustanove koja čuva sećanje na jednog od najblistavijih umova čovečanstva“.

Prema njegovim rečima, Dan Muzeja Nikole Tesle je prilika da evociramo uspomene na Teslu i prisetimo se njegovog besmrtnog dela koje presudno uticalo na razvoj savremene civilizacije.

Podsetivši da je Muzej Nikole Tesle naš najposećeniji muzej, Ivanović je naglasio da je to centar interesovanja naučnika i istraživača iz sveta, ali i trajna spona između Srbije i Tesle, koji je „uvek isticao svoje srpsko poreklo“, a 1892. je u Beogradu dočekan uz najviše počasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar