U trendu

Dan radio drame 2003

Dan radio drame ustanovljen je 2002. godine. I ove godine Dramski program Radio Beograda, jedinstvena umetnička radionica koja svojim slušaocima godišnje priredi 120 premijera na talasima Radio Beograda (I, II i III programa), dodeliće nagrade stvaraocima i autorima koji su dali značajan doprinos umetnosti radiofonije u periodu od 2002. do 2003. godine. U okviru manifestacije Dan radio drame 2003, koja će se održati u Kamenoj sali Radio Beograda 24. marta 2003. godine sa početkom u 11 časova, plaketa „Vitomir Bogić“ biće uručena Zlati Numanagić i Dejanu Čaviću (za glumački doprinos radiofoniji na programima Radio Beograda 1, u emisijima „Kod dva bela goluba“), Vladanu Živkoviću (za izuzetan doprinos radiofoniji ulogama u dramama „Dozivanje – čobanska elegija“ i „1984.“), Jadranki Selec-Dizdarević (za najbolju žensku ulogu u drami „Na vodi“) i Nikoli Simiću (za najbolju mušku ulogu u drami „Naše gore list“).

Nagradu za najuspešnijeg mladog radiofonijskog stvaraoca dobiće Aleksandar Protić za emisiju „Košmar jednog drveta“, koja je osvojila glavnu nagradu festivala Prix Italia 2002. Nagradu Prix Italia svečano će uručiti Rozino Rizi, direktor Italijanskog instituta za kulturu. Plakete Vitomir Bogić za izuzetan i dugogodišnji doprinos radiofoniji dobiće lektor Radmila Vidak i reditelj Darko Tatić. Manifestaciju će „začiniti“ glumac Miodrag Radovanović – Mrgud koji će tumačiti „Baladu o poljupcu“ iz „Sirana de Beržeraka“ Edmona Rostana, Dečja dramska grupa Radio Beograda, Predrag Panić i Ljuba Ninković sa songovima iz radio drame „Alan Ford“ i Asim Sarvan, koji će izvesti odlomak iz muzičkog dela „Zvučna ikona Svetog Save – mirite se“. Prilikom toga biće uručene i nagrade Javnog konkursa Radio Beograda koje se dodeljuju za najbolju radio dramu, radio dramu za decu i najbolji projekat u oblasti apstraktne radiofonije.

Nagrada „Vitomir Bogić“ Dramskog programa Radio Beograda ustanovljena je 2002. godine i dodeljuje se za radiofonijsko stvaralaštvo. Vitomir Bogić (na slici) rođen je 1887. godine u Beogradu; bio je stalni član Narodnog pozorišta od 1907. godine; učesnik ratova 1912-1918; između dva rata bio je na pozorišnom usavršavanju u Parizu; upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1922-1934), Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i pozorišta na Cetinju; umro je 1943. godine u italijanskom zarobljeništvu. Bio je dobar poznavalac pozorišta, široko obrazovan, u glumi ga je karakterisala psihološki iznijansirana dikcija. Tumač je niza značajnih uloga (Hamlet, Otelo, Romeo, Hljestakov, Oranski, Dival), a 1926. godine, na prvom radiofonskom koncertu u Srbiji, pred mikrofonom je, kao Sirano de Beržerak, tumačio „Baladu o poljupcu“ Edmona Rostana. Javni konkurs Radio Beograda ustanovljen je maja 1929. godine, a nagrađuju se originalne radio drame, radio drame za decu i sinopsisi za apstraktni oblik radiofonije.

Korisna adresa:

  • Dramski program Radio Beograda

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.