Danas počinje 47. Brankovo kolo

SREMSKI KARLOVCI – Pesnička manifestacija, 47. Brankovo kolo, počinje danas u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a biće u znaku 135. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

Besedom o Branku Radičeviću, manifestaciju, koja traje do 17. septembra, će otvoriti književnik Milisav Savić kojem će tom prilikom pripasti visoko priznanje Brankovog kola – „Statueta Branka Radičevića“, rad Jovana Soldatovića.

U 30 raznovrsnih programa učestvovaće oko 100 pesnika.

Organizatori najavljuju programe „Pesnički miting“, „Pesnički maraton“, „Pesnička čitanja“, „Pesničko natpevavanje“, „Poezija pod čašom“, „Govorim pesnike“, „Pesnički turnir u šahu“ i druge.

Međunarodna nagrada „Branko Radičević“ biće uručena ruskoj pesnikinji Olgi Martinovoj, kojoj je za tu priliku, kao pripadajući deo nagrade, „Bankovo kolo“ štampalo knjigu pesama i eseja „Poruka u boci“ u prepevu Verice Tričković.

„Velika povelja Brankovog kola“ za životno delo ove godine svečano će biti uručena Veri Kovač Vitkai i Vitomiru Vici Dardiću, nagrada „Stražilovo“ Perici Markovu, Ivani Stojić, Ireni Plaović i Milošu Puđi, a biće predstavljeni i aktuelni dobitnici „Pečata varoši sremskokarlovače“ Vladan Rakić i Milan Pađen.

Najavljen je i dvodnevni 26. Filozofski simpozijum sa temom „Pojam uzročnosti“, a program „Srpska narodna pesma u Vojvodini staroj“ biće organizovan u okviru ciklusa „Nematerijalno kulturno nasleđe“.

U okviru programa „Hrišćanske teme“ ove godine o „Smislu zemaljskog života“ govoriće jeromonah Kleopa Stefanović.

Tom prilikom biće održan pomen preminulom Vladeti Jerotiću, velikom prijatelju i graditelju „Brankovog kola“, koji je upravo trebalo da govori na pomenutu temu.

Na 47. Brankovom kolu nastupiće i veliki broj mladih umetnika: operske pevačice Hristina Spasić i Vera Zečević, pijanista Stefan Jančić, dramski umetnici Sofija Mijatović, Milica Šećerov, Jovana Krstić i Marko Mitrović, ženska pevačka grupa ansambla „Kolo“ i ženska pevačka grupa „Vila“, te daroviti učenici-glumci Karlovačke gimnazije.

Nastupiće i hor i ansambal gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, s dirigentom Jovanom Travicom, i ženski hor Karlovačke gimnazije, s dirigentom Rastkom Pavlovom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.