U trendu

Danas počinje Francuska nedelja u Beogradu

Svečano otvaranje Francuske nedelje, koja će trajati do 22. novembra, biće održano danas u Muzeju Nikole Tesle gde će ujedno biti i otvorena izložba „Nikola Tesla u Parizu“, saopšteno je iz Francusko-srpske privredne komore.

Program Francuske nedelje, manifestacije kojom Francusko-srpska privredna komora promoviše francusko-srpske ekonomske, istorijske i kulturne veze, obuhvata niz edukativnih, kulturnih, gastronomskih i poslovnih događaja.

Izložba ,“Nikola Tesla u Francuskoj“ je posvećena vezama koje je Nikola Tesla održavao sa Francuskom, tokom celog svog života. Kao mladi naučnik, Tesla je živeo i radio u u Parizu, a zatim u Strazburu.

Tesla je tokom celog svog života održavao veze sa Francuskom, a sa svojim prijateljima i saradnicima iz Francuske komunicirao je na tečnom francuskom jeziku.

U Francuskim naučnim krugovima duboko se poštovao Teslin rad, o čemu svedoče brojna dokumenta i pisma koja se čuvaju u Muzeju.

Izložba, čijem će otvaranju prisustvovati ambasadorka Francuske u Beogradu, Kristin Moro, za posetioce će biti otvorena od sutra do 22. novembra.

U Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj sutra će biti premijerno prikazan film „Uzdignute glave“ sa Katrin Denev u glavnoj ulozi. U dve projekcije, u 18.00 i 20.30 časova filmofili će imati priliku premijerno da pogledaju film koji je otvorio ovogodišnji Kanski festival, i to po ceni ulaznice od 100 dinara.

Gastronomija, kao jedan od najvećih simbola Francuske, biće posebno obeležena u okviru Francuske nedelje kroz dva događaja – jedan od centralnih događaja Francuske nedelje je doček mladog francuskog vina „Beaujolais Nouveau“ na kojem će Komora ugostiti preko 200 zvanica.

I ove godine, u saradnji sa pekarskim centrom „Lesaffre“, biće održana Pekarska radionica na kojoj će zvanice i gosti Francusko-srpske privredne komore moći da se oprobaju u izradi dva čuvena francuska proizvoda – mali bageti i slatko pecivo „brioš“.

Za studente i nezaposlene, Komora do 22. novembra, organizuje Virtuelni sajam zapošljavanja na adresi www.francuskanedelja.rs.

Na sajmu će učestvovati preko 15 najuspešnijih francuskih kompanija. Kandidati će moći da pregledaju bazu slobodnih radnih mesta, da šalju kandidature, poruke i četuju sa poslodavcima u realnom vremenu.

Pored toga, u saradnji sa kompanijom Sćneider Electric, u petak, 20. novembra od 11 časova, biće organizovana Studentska debata “(za)Radi na sebi“. Debata će obuhvatiti dve sesije simulacija razgovora za posao, kao i panel diskusiju na temu važnosti neformalnog obrazovanja.

Studenti se mogu prijaviti za učešće na sajtu Komore www.čfs.rs.

Beogradom će do 22. novembra kruži Francuski autobus, u bojama Francuske nedelje, u kojem će putnici moći da dobiju sve informacije u vezi ove manifestacije.

Francuska nedelja se već tradicionalno održava u Beogradu, tokom meseca novembra, u nedelji dočeka mladog francuskog vina Beaujolais Nouveau (treći četvrtak u novembru) širom Francuske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar