U trendu

Danas počinju Evropski operski dani

Više od 70 operskih kuća iz 18 evropskih zemalja učestvovaće u proslavi Evropskih operskih dana, koji počinju danas i traju do 13. maja.

Proslavi Evropskih operskih dana, koji prvi put traju devet dana, priključiće se i Narodno pozorište u Beogradu i Opera i teatar „Madlenianum“.

U okviru proslave na Velikoj sceni nacionalnog teatra 6. maja biće izvedena „Toska“ Đakoma Pučinija sa dirigentom Albertom Veronezijem iz Italije, 10. maja izvođenjem Verdijeve opere „Otelo“ dirigovaće maestro iz Rumunije Adrian Morar, dok je 13. maja na repertoaru Verdijeva „Aida“.

Na sceni „Raša Plaović“ biće izvedena jednočinka „Bastijen i Bastijena“, namenjena deci, koju je Mocart napisao kada je imao samo 12 godina.

Predstava je urađena u okviru projekta direkcije Opere Narodnog pozorišta „Opera u škole“

Posetioci „Madlenianuma“ će imati priliku da pogledaju dve opere – „Ljubavni napitak“ 5. maja i „Čarobna frula“ 12. maja, koji su deo programa za mlade i za čija izvođenja su ulaznice besplatne.

U okviru proslave, 10. maja na Velikoj sceni je balet „Krvava svadba / Bolero“, a pored toga, publika će imati priliku da sluša i koncert Školice za muziku „Svitac“ 7. maja, koncert učenika solo pevanja Muzičke škole „Manojlović“ 11. maja, kao i nastup učesnika operske radionice na temu opere „Boemi“ 13. maja.

Narodno pozorište je od 2013. godine, a „Madlenianum“ od 2005. godine su članovi međunarodne asocijacije „Opera Evropa“ koja okuplja 137 operskih kuća iz 37 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.