U trendu

Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji u PTT muzeju

BEOGRAD – U okviru manifestacije Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji, koja se održava povodom 145. godišnjice početka Srpsko-turskog rata i dolaska Ruskog dobrovoljačkog pokreta u Srbiju, danas je u PTT Muzeju svečano otvorena izložba „Vasilije Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika“.

Pošta Srbije pridružuje se obeležavanju ovog jubileja i filatelističkim izdanjem „Srpsko-turski rat: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca“ koje je, takođe danas, predstavljeno, navodi se u saopštenju.

Svečanosti u PTT muzeju, između ostalih, prisustvovali su i zamenica ministra kulture Ruske Federacije, Olga Jarilova, ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Bocan-Harčenko, pomoćnica ministra kulture i informisanja Republike Srbije, Danijela Vanušić, kao i direktorka Muzeja Polenova, Natalija Polenova.

„Patriotska i društvena uloga poštanske službe posebno je dobijala na značaju u ratnim i vanrednim okolnostima, kada je njena misija povezivanja ljudi neretko imala presudan uticaj na istorijske okolnosti. Zato je Pošta Srbije s velikim ponosom prihvatila da ovom izložbom i prigodnim filatelističkim izdanjem oda počast ruskim dobrovol?cima, koji su se borili na strani Srbije, ali i da potvrdi istinsku posvećenost naše države i naroda dugoročnom prijateljstvu sa ruskim narodom“, izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Izložba „Vasilije Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika“ prikazuje radove koje je ovaj veliki ruski likovni umetnik, dobrovoljac i akademik, napravio na frontu, kada se borio na strani Srba u Srpsko-turskom ratu (1876).

Izloženi su eksponati koji se čuvaju u fondovima Tretjakovske galerije i Muzejskog kompleksa Vasilija Polenova, kao i odlomci iz njegovih „Dnevnika ruskog dobrovoljca“, koji su tokom 1877. godine objavljeni u časopisu „Pčela“.

Na izložbi su prikazani i vredni eksponati iz fundusa muzeja Udruženja „Adligat“, koji svedoče o ulozi ruskih dobrovoljaca u Srpsko-turskom ratu. Izložba je za posetioce otvorena do 7. oktobra.

Dela Vasilija Dimitrijeviča Polenova našla su se i na filatelističkom izdanju pod nazivom „Srpsko-turski rat: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca“, koje je nastalo u saradnji Pošte Srbije i Ruskog doma u Beogradu, a koje se od danas nalazi u opticaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.