U trendu

Dani izraelskog filma od 15. septembra u DKC

BEOGRAD – Nakon gotovo tri godine pauze usled pandemije korona virusa, Ambasada Izraela tradicionalno organizuje festival Dani izraelskog filma u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, od 15. do 19. septembra u Dvorani KCB-a, najavili su organizatori.

Beogradsku publiku očekuje žanrovski raznovrstan program koji će činiti tri programske celine – Dan komedije, Dokumentarni dan i Dan ljubavi.

Festival otvara film „Tel Aviv u plamenu”, komedija zanimljivog zapleta iz 2018. godine o snimanju popularne sapunice na kojoj će neplanirano sarađivati mladi palestinski režiser i izraelski komandant kontrolnog punkta kako bi impresionirali svoje žene.

Ovo nagrađivano ostvarenje sagledava izraelsko-palestinski odnos i suživot kroz priču o „običnim ljudima” i njihovim snovima koji prevazilaze podele i razlike.

Na programu festivala, u okviru Dokumentarnog dana, biće prikazani filmovi „Muzej”, o najvažnijoj kulturnoj instituciji u zemlji – Muzeju Izraela, kao i „Senke Bagdada” o životu i sudbini jevrejske zajednice u Iraku.

Dan ljubavi donosi ostvarenje „Ko će me sada voleti?” čuvenog izraelskog rediteljskog dvojca, braće Hejman, o homoseksualcu koji se, kada saznaje da je HIV pozitivan, vraća iz Londona u Izrael sa željom da se pomiri sa svojom religioznom porodicom koja ga je odbacila.

Drama „Čežnja” je priča o roditeljstvu, o sredovečnom čoveku čiji se život menja iz korena nakon saznanja da je godinama zapravo bio otac jednom dečaku. Projekcije fimova „Mosad” i „Oproštaj” izmamiće publici osmeh na lice.
Filmofile očekuje uvid u neka od najnovijih ostvarenja izraelske kinematografije, koja od osnivanja Države Izrael 1948. godine, beleži stalan uspon, iznenađuje i oduševljava kako kritičare, tako i publiku raznovrsnošću tema i autentičnošću.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Karte su u prodaji od srede 7. septembra po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar