U trendu

Dani Zorana Radmilovića 30. put od 16. oktobra u Zaječaru

ZAJEČAR – Pozorišni festival Dani Zorana Radmilovića biće 30. put održan od 16. do 23. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru, saopštila je direkcija manifestacije.

Uvod u jubilej značajnog festivala posvećenog velikom glumcu, realizovan je od 11. oktobra i završava se večeras u vidu 4. Festivala malih pozorišnih formi, gde je odigrano pet monodrama – “Zemlja vukova”, “Nina”, “Čaj sa Kublaj-Kanom”, “Vojvoda Živojin Mišić” i “Poslednja šansa”.

Danas će taj festival zatvoriti monodrama “Slučaj gospodina Kostića”, zaječarskog pozorišta, u izvođenju Branislava Mijatovića, u čast nagrađenih.

Takođe, u petak će se odvijati prolog pozorišne smotre kao predfestivalsko veče – “Pesnički portret Tomislava Mijovića” koje će voditi pesnik Adam Puslojić, a nakon toga će biti prikazan dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću – „Glumčina“ .

Producent filma prema scenariju glumca Milana Cacija Mihajlovića je “Siti produkcija” iz Niša , a koproducenti su NP Timočke Krajine i Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Tokom osam festivalskih dana biće odigrane predstave iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske,

Festival će 16. oktobra otvoriti premijera predstave zaječarskog teatra „Emilija Galoti“ pisca Efraima Gotholda Lesinga u režiji Tare Manić.

U drami napisanoj pre tri veka (1772), igraju glumci u ansamblu ovog teatra – Miloš Đuričić, Jelena Rajić, Miloš Tanasković, Predrag Grbić, Nataša Petrović, Ana Bretšnajder i Branislav Mijatović.
I z Ateljea 212 stiže predstava „Ova će biti ista“ koju je po tekstu Staše Bajec režirao Ivan Vuković.

Publika će videti i hit predstavu „Ana Karenjina“ Narodnog pozorišta Niš koju je po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao glumac Irfan Mensur, uz sopstvenu dramatizaciju i adaptaciju, a s Draganom Mićalović u glavnoj ulozi.

Koprodukcija Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku stižu na “Zoranove dane” sa klasikom svetske dramaturgije – „Gospođica Julija“ Augusta Strindberga u režiji Aide Bukvić.

Beograd će se predstaviti i sa bokeljskom melodramom „Tre sorele“ Zvezdara teatra, koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Milan Karadžić, sa popularnom ekipom glumaca (Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, Ana Franić, Milutin Mima Karadžić, Aleksandar Radojičić, Dragan Petrović Pele).

Na repertoaru festivala je i nagrađivani komad „Jugoslavija moja otadžbina“, prema romanu Gorana Vojnovića, reditelja Marka Misirače, u koprodukciji Pozorišta Prijedor (Republika Srpska) i Gledališča Kopar (Slovenija).

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će se predstaviti delom „Ko je ubio Dženis Džoplin“ u režiji režija Sonje Petrović, dok će festival 23. oktobra biti zatvoren komedijom „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Olivere Viktorović Đurašković, u produkciji domaćina festivala.

Ulaz na festival biće omogućen samo onima koji su primili najmanje dve doze bilo koje vakcine, imaju potvrdu o preležanom virusuKovid-19 ili PCR test koji nije stariji od 48 sati od dana posete fesitivalu.

U toku trajanja manifestacije zbog pandemije dozvoljen je samo 50 odsto popunjenosti kapaciteta i obavezno je nošenje zaštitne maske sve vreme boravka u sali i holu pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.