U trendu

Danici Bogojević nagrada „Mali princ“ za roman „Zagrli Mesec“

BEOGRAD – Roman „Zagrli Mesec“ Danice Bogojević u izdanju Lagune osvojio je regionalnu nagradu „Mali princ“ za najbolju dečju knjigu objavljenu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u 2020. godini.

Nagrada je autorki dodeljena na ovogodišnjem Međunarodnom dečjem festivalu „Vezeni most“ u Tuzli, a sastoji se od bronzane statue Malog princa, rada akademskog vajara Enesa Sivca, plakete i novčanog iznosa.

„Velika je čast dobiti ovo priznanje, tim pre što su i neke od meni veoma dragih knjiga nagrađene baš na ovom Festivalu. Drago mi je što je žiri prepoznao važnost same teme romana ‘Zagrli Mesec’ i što će se ta priča proširiti i na susedne zemlje. Zapravo, već smo dogovorili buduću saradnju, u cilju da skrenemo pažnju šire javnosti na probleme koje imaju deca, koja su poput mojih junaka“, otkrila je autorka.

Književnica je u Tuzli provela nekoliko dana i odande je donela prijatne utiske, jer kaže da je festival u potpunosti posvećen deci, a divno se provela u druženju sa najmlađima.

Manifestacija je okupila autore, ilustratore i poznavaoce književnosti za mlade iz čitavog regiona, gde su razmenili iskustva i ideje.

Knjiga za decu i tinejdžere „Zagrli Mesec“, u ilustracijama Aleksandra Ilić, jeste topla i promišljena priča o spoznaji da prihvatanje istine nosi sa sobom i neopisivu magiju.

Radnja prati junakinju Lunu u novoj školi, koja je u pubertetu i u velikim problemima – svi prate njene video zapise o super devojkama, u planu je da glumi u predstavi „Romeo i Julija“, mnogi je ne razumeju, a na sve to, možda se zaljubila.

Luna najpre mora da nauči da prestane da obmanjuje sve ljude oko sebe, a u tome će joj pomoći njen mlađi brat Jug, koji nije običan dečak i jedna priča o začaranom psu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.