U trendu

Decembarske izloĹžbe u KCB od 10. decembra do 21. januara

BEOGRAD – Ciklus decembarskih izloĹžbi u Kulturnom centru Beograda (KCB) neće imati zvanično otvaranje usled teĹĄke situacije sa pandemijom, već će biti otvorene za publiku od četvrtka, 10. decembra u 12 sati, najavili su iz KCB-a.

Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i tokom novogodišnjih i božićnih praznika, od 12 do 17 sati, a izložbe će trajati do 21. januara 2021. godine.

Broj posetilaca je ograničen na najviše deset osoba u galeriji, a prva izložba koja će biti otvorena za javnost je “Drama u fotografiji” u Galeriji Artget na Trgu republike.

Projekat predstavlja Fotografsku sliku na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu i jubilej od čak 50 godina Katedre kamere.

Izlagači su studenti FDU: Vladislav Andrejević, Aleksa Bartol, Milica Drakulić, Boško Đorđević, Kosta Đuraković, Ana Melentijević, Miroslav Mišić, Milan Radojčić, Đorđe Stojiljković, Mladen Teofilović, Đurđina Tomić i Luka Trajković.

Gostujući izlagači, studenti sa FPU su Una Laurenčić i Jelena Žigić, a samu izložbu su priredili Aleksandar Kostić (umetnički direktor Galerije Artget), Vladislav Andrejević, Aleksa Bartol, Boško Đorđević i Mladen Teofilović.

Fotografija ili Fotografska slika je kao glavni predmet na Katedri kamere na FDU uvedena kasnije u odnosu na predmet Kamere ili Filmske slike, gde su sadržani mnogi elementi slike i filmskog narativa, od tehničkih preko produkcionih, do sadržajnih i teorijskih.

Likovna galerija Kulturnog centra Beograda na lokaciji Knez Mihailova 6, priređuje izložbu 10. decembra “Soba sa pogledom #1” povodom jubileja 60 godina od osnivanja spomenute galerije, dok je nastavak tog projekta “Soba sa pogledom #2” u planu 21. decembra.

Izložba čiji su kustosi Svetlana Petrović i Gordana Dobrić, donosi radove više autora koji žive i stvaraju u prestonici i predstavlja izbor fotografija i video radova, a organizuje se povodom uspešnih i kreativnih šest decenija delovanja Likovne galerije KCB.

Galerija Podroom je mesto susreta za izložbeni segment “Déja vu” Borisa Burića, gde je kustos Miroslav Karić, koji je zapisao sledeće: “Ako bismo sa nečim mogli da uporedimo stanje današnje globalne krize, onda je to svet u drami i fikciji post-apokaliptičnog filmskog žanra”.

Umetnik Burić aktuelnu izložbu ili formu filmskog iskustva izraženog drugim sredstvima idejno razvija kroz niz metafora o pojedinačnim ili kolektivnim sudarima sa realnošću, o iluzijama u pokušajima otpora ili prilagođavanja društvenom i umetničkom sistemu.

Autor je intermedijalni umetnik iz Beograda, ali stvara i u Rijeci, a njegovi radovi su konceptualno orijentisani i često zasnovani na ideji društvene i artističke kritike koje izražava u galerijskim i umetničkim akcijama, u prostorima van galerija.

Polje interesovanja su mu – film, fotografija, performans, kolaĹž, sarađuje sa raznim umetnicima, kustosima, galerijama, a izlaĹže na samostalnim i grupnim izloĹžbama u zemlji i čitavom regionu.

Kustos Karić diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na katedri za Istoriju umetnosti pre 20 godina, i bio je na poziciji sekretara i kustosa u nezavisnoj umetničkoj asocijaciji Remont, dok je od 2003. član uredničkog tima “Remont art magazina”.

U profesionalnoj biografiji imao je angaĹžmane na mnogim projektima kao saradnik, koordinator, kustos i PR menadĹžer, dok je od januara 2020. godine zaposlen kao kustos u Muzeju savremene umetnosti Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.