Dečje muzičke svečanosti počinju 18. marta

BEOGRAD – U Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd 18. marta počinje 49. DEMUS – Dečje muzičke svečanosti, koje tradicionalno organizuje Dečji kulturni centar Beograd, u saradnji sa školama i organizacijom „Prijatelji dece Beograda“.

Dečje muzičke svečanosti, kao jedine u Beogradu koje afirmišu rad muzičkih sekcija osnovnih škola, održavaju se svake godine od marta do maja.

Program obuhvata realizaciju 15 koncerata kroz školsko, opštinsko i gradsko takmičenje, na kojem učestvuje više hiljada dece kao solisti, mali vokalni sastavi-dueti, terceti, kvarteti, vokalne grupe pevača, horovi, mali instrumentalni sastavi i orkestri.

Takmičenje počinje koncertima „Zlatna sirena“, na kojoj se mogu čuti najlepši dečji glasovi Beograda.

Takmičenje „Zlatna sirena“, nastalo davne 1969. godine u tadašnjem Domu pionira a sadašnjem Dečjem kulturnom centru Beograd, organizovano je u saradnji sa časopisom „Politikin zabavnik“ i održalo se do danas.

Ovo tradicionalno takmičenje okuplja veliki broj darovite i muzikalne dece, učenika osnovnih škola, u cilju negovanja i izvođenja dečjih pesama za solo glas – a cappella i uz pratnju klavira.

Takmičenje obuhvata tri nivoa (školski, opštinski i gradski) i tri žanra (klasična i savremena solo pesma, izvorna narodna pesma, koja se izvodi a cappella i dečja zabavna pesma koja se izvodi uz pratnju klavira).

Tokom marta biće realizovano devet koncerata na kojima će se takmičiti pevači i mali vokalni sastavi.

U aprilu će se realizovati pet koncerata Gradskog takmičenja vokalnih grupa pevača mlađih i starijih razreda i horova mlađih i starijih razreda, kao i takmičenje malih instrumentalnih sastava i orkestara osnovnih škola Beograda.

Pobednici svih gradskih takmičenja u svim kategorijama i žanrovima učestvovaće 22. aprila na Velikoj sceni „Donka Špiček“ u Dečjem kultutnom centru Beograd na Reviji pobednika – završnom koncertu Dečjih muzičkih svečanosti, kada će pobednicima biti uručene diplome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.