U trendu

Delegacija FCS obišla snimanje filma „Prvi maj“

BEOGRAD – Delegacija Filmskog centra Srbije obišla je snimanje novog filma Mladena Đorđevića „Prvi maj“, na lokaciji u blizini Starog sajmišta u Beogradu.

U saopštenju FCS se navodi da je u pitanju povratnički film reditelja poznatog po hrabrom i provokativnom stilu, koji se oslanja na tradiciju jugoslovenskog crnog talasa.

Priča filma prati grupu bivših radnika nedavno zatvorene fabrike, koji, u borbi za lično dostojanstvo, pribegavaju natprirodnom. Glavne uloge tumače Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Kriszan i Toma Trifunović.

Reditelj i scenarista Mladen Đorđević kaže da je „Prvi maj“ film o potencijalu za pobunu u ljudima, o maltene neograničenoj moći i snazi, koji su prisutni u svima nama, uglavnom sakriveni, začaureni.

„Ovim filmom želim da izrazim lični pogled na veoma bolnu temu tranzicije iz socijalističkog u kapitalističko društvo, ali iz, čini mi se, svežeg ugla, kombinujući angažovani socio-politički realizam sa elementima psihološkog trilera“, kazao je Đorđević.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, ističe da je reditelj očigledno „kuvao“ ovu priču neko vreme i siguran sam da ima šta da kaže.

„On je pre svega darovit čovek, a onda i stvaralac, koji ima svoju osobenu estetiku. Mislim da se još uvek svi adaptiramo na novu stvarnost, ne samo u Srbiji, već i u svetu. Kao Filmski centar zaista dajemo sve od sebe da pomognemo. Nije lako raditi u ovim uslovima, ali pojavila se velika solidarnost u našoj kinematografiji, što mi je jako drago. Pored zdravstvene i „ivotne neizvesnosti, vi ne smete da sputavate vašu kreativnost. To je izazov i svaka čast svima koji nastavljaju da rade i da se bore“, kazao je Matić.

Pored reditelja i scenariste Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, scenograf Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelj zvuka Momčil Boškov.

Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Corona Film), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western) i Anamaria Antoci (Tangaj Production).

Debitantski dugometražni film Mladena Đorđevića „Žzivot i smrt porno bande“ postigao je veliki uspeh na međunarodnih festivalima, uključujući i nagradu za Najbolji scenario na festivalu Fantasia u Montrealu, najznačajnijem svetskom festivalu naučne fantastike, a kod internacionalne fan baze žanrovskog filma stekao je kultni status.

Projekat za film „Prvi maj“ podržali su Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore i pan-evropski fond Euriumaža.

Premijera se očekuje 2022. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.