U trendu

„Delirijum tremens“ otvorio 54. Filmske susrete

NIŠ – „Delirijum tremens“, novi film poznatog srpskog reditelja i scenariste Gorana Markovića, svečano je sinoć otvorio 54. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti“ u Nišu, koji će trajati do 31. avgusta.

Film je snimljen nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta i posvećen doajenu našeg glumišta Predragu Peci Ejdusu.

Predsednica tročlanog žirija glumica Nela Mihailović, uz Gorana Radakovića i Tamaru Aleksić, doneće odluku o osam glumačkih nagrada za uloge u ukupno 12 filmova, koliko će biti prikazano u takmičarskom programu.

Nela Mihailović pozdravila je publiku i nazvala je pravim čuvarem ovog divnog festivala, uz tradicionalni pozdrav: „Kolege glumci – tvrđava je naša“!

Nakon ovog pozdrava svi glumci su izašli na scenu da pozdrave publiku, predvođeni Tihomirom Tikom Stanićem, Goricom Popović i ostalom glumačkom ekipom filma „Delirijum tremens“, u pratnji Milice Zarić, Berede Rešid, Srđana Timarova, Maše Dakić, Filipa Čolovića i ostalih glumaca gostiju festivala.

Predsednik Udruženja glumaca Srbije Vladan Živković uručio je glumici Gorici Popović plaketu „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

Uz vatromet, Gorica Popović proglasila je 54. Filmske svečanosti otvorenim, dok su glumci sa scene tradicionalno bacili po jednu ružu publici.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, po tradiciji predao je ključeve Niša predsednici žirija 54. Filmskih susreta, glumici Neli Mihajlović.

Nagrada „Pavle Vuisić“ se dodeljuje za doprinos umetnosti, a Gorica je naklonom zahvalila na ovako visokom priznanju, proglasila festival otvorenim, nakon čega je počeo tradicionalni vatromet.

Pavle Vuisić i ja smo malo glumili zajedno, ali mi je bila čast da mu budem partnerka i ostao mi je u dragom sećanju. Ovo je kruna mog glumačkog rada, pogotovu što se dodeljuje u Nišu i od kolega. Ja ne stavljam ovde tačku, stavljam zarez. Hvala vam Nišlije, rekla je Popovićeva kojoj su pošle suze tokom obraćanja mnogobrojnoj publici.

Ona je istakla da je vrlo važno što Filmski susreti opstaju više od pet decenija i da je niška publika ono što čini velikom ovu manifestaciju.

Na prepunoj Letnjoj pozornici na niškoj Tvrđavi, umetnici su dobili bučne aplauze od više od 3.000 građana u publici.

Glumci su do Tvrđave došli hodajući crvenim tepihom, a u pojedinim trenucima teško su se probijali zbog dece i fanova koji su tražili svoje sekunde sa omiljenim glumcima da bi dobili autogram ili snimili zajednički selfi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.