U trendu

„Deset malih crnaca“ najomiljeniji roman Agate Kristi

Priča Agate Kristi o 10 stranaca koji jedan po jedan nestaju iz kuće na ostrvu – „Deset malih crnaca“ (And Then There Were None) proglašena je za najomiljeniji roman ove spisateljice na svetu, „porazivši“ tako „Ubistvo u Orijent ekspresu“ i „Ubistvo Rodžera Akrojda“.

Roman je izabran javnim glasanjem koje je autorkina fondacija pokrenula povodom 125 godišnjice rođenja Agate Kristi 15. septembra.

Više od 15.000 ljudi iz celog sveta je učestvovalo u glasanju i „Deset malih crnaca“ je dobilo 3.211 glasova.

„Ubistvo u Orijent ekspresu“ je na drugom a „Ubistvo Rodžera Akrojda“ na trećem, pišu britanski mediji.

Predsedavajući fondacije, unuk Agate Kristi Metju Pričard kaže da nije iznenađen glasanjem. „Bio bih veoma iznenađen da nije na prvom mestu. Mislim da je moja baka bila najponosnija na tu knjigu“.

Roman, koji će uskoro biti adaptiran u BBC-jevu seriju sa Ejdanom Tarnerom i Čarlsom Densom je priča o 10 stranaca koje misteriozni UN Oven poziva na kuću na ostrvu u blizini obale Devona. Svaki od njih ima mračnu tajnu i dok večeraju čuje se ploča i glas koji ih optužuje da nešto kriju.

Fondacija Kristi navodi da je u svetu prodato više od 100 miliohna primeraka „Deset malih crnaca“ što ovaj roman čini najprodavanijim krimi romanom svih vremena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.