U trendu

„Deset u pola“ Danisa Tanovića u programu FAF-a

BEOGRAD – Srpska premijera komedije bosansko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića „Deset u pola“ zakazana je za 28. novembar u Kombank dvorani u Beogradu, u okviru programa 27. Festivala autorskog filma (FAF), najavili su iz organizacije FAF-a.

Bioskopska distribucija Tanovićevog ostavrenja u Srbiji i regionu, kao i u većim evropskim gradovima počinje 2. decembra.

Tanovićev film „Deset u pola“ nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Glavne uloge u filmu igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.
Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine.

Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi leto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede „najbolje ćevape u Sarajevu“, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priužtiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i celog grada.

Regionalni bioskopski distributer filma „Deset u pola“ je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.
Film je prikazan na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar