U trendu

Deseti festival autorskog filma

Ukupno 20 filmova predstavljeno je na ovogodišnjem, može se reći jubilarnom, Desetom festivalu autorskog filma koji se održava u prostorijama Dvorane kulturnog centra u Beogradu. Festival je otvorio film „Povratak“ Andreja Zvjaginceva, pobednik poslednjeg venecijanskog festivala.

Među delima koja su na svetskim smotrama i u prikazima kritičara bila zapažena, a svoje mesto našla i na ovom domaćem festivalu nalaze se „Noi Albinoi“ Dagura Karija, koji važi za jednog od najozbiljnijih kandidata za ovogodišnjeg Feliksa i „Karandiru“, brazilskog reditelja Hektora Babenka zapamćenog po delu „Poljubac žene pauka“, koji se vraća filmu posle deset godina odsustvovanja. Tu je i izuzetna melodrama francuske rediteljke Žili Bertučeli „Otkako je Otar Otišao“, zapažena zbog nagrade filmske kritike na ovogodišnjem kanskom festivalu, kao i filmovi „Pornografija“ poljskog reditelja Jana Jakuba Kolskog i „Madam Sata“ Karima Ainouza koji spada u red dela koja su obišla mnoge festivale i izazvala dosta kontroverzi.

Festival autorskog filma uspeo je da zadrži dve karakteristike po kojima je postao prepoznatljiv – nastavio je da prikazuje filmove autora koje je „otkrio“, poput Sokurova ili Kloda Milera iz Francuske, i dosta prostora posvetio debitantima kao što su Zvijangincev ili Žili Bertučeli. Ova poslednja dva imena posebno su važna pošto je žiri ovogodišnjeg festivala doneo odluku da upravo ovi autori ravnopravno podele glavnu nagradu.

Naravno, postoje i promene, jer je, za razliku od prethodnih godina, vidljiva oseka filmova iz Azije i bivših jugoslovenskih republika. Jedini domaći film koji se pojavio u takmičarskom programu bio je film „Ta jadna stvorenja“ Petra Lalovića, a Festival je zatvoren filmom „Seobe 2“ Saše Petrovića sastavljenim od radnog materijala snimljenog na 35-milimetarskoj traci i šest epizoda koje su povezane stihovima Miloša Crnjanskog. Treba još samo napomenuti da za zvaničnu bioskopsku produkciju nije otkupljen nijedan film, izuzev filma „Prljave, lepe stvari“ Stivena Frirsa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.