U trendu

Deveti festival duodrame u Topoli od 3. do 8. septembra

BEOGRAD – Devet pozorišni Festival duodrame u Topoli biće održan od 3. do 8. septembra, najavila je direkcija festivala.

Na konferenciji za medije istaknuti glumac i pozorišni reditelj Irfan Mensur, selektor Festivala duodrame, predstavio je program manifestacije.

Na festivalu će biti prikazano pet predstava renomiranih pozorišta ili pozorišnih trupa u takmičarskom delu i jedna revijalna predstava poslednje večeri Festivala, kada je proglašenje najboljih ostvarenja.

Smotru će otvoriti komad „Razvedi me“ Teatra „Provokacija“ iz Skoplja (Makedonija), koju je selektor Irfan Mensur pohvalio kao izuzetnu.

„Mladi ljudi iz te privatne makedonske trupe su me zvali i poručili mi da dođem u Šid da ih gledam. I otišao sam, bio oduševljen, oni su tamo imali titlovanu celu predstavu, veoma profesionalno su pristupili tome. To je ozbiljna pozorišna struktura, kao što radi i moja matična kuća JDP, titluje predstave za gostovanja“, izjavio je Mensur.

Drugog dana biće odigrana duodrama „Sladoled“ hrvatskog pisca Mira Gavrana, u produkciji Narodnog pozorišta Niš. Mensur je kazao da plodni hrvatski dramaturg, popularan i u Srbiji, ima svoj festival na kome onda igraju njegove komade pozorišta širom sveta, a i sam je imao priliku da režira Gavranovu dramu „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“ (Bitef teatar).

Novija drama „Pluća“ (Madlenianum) britanskog pisca Dankana Mekmilana, gde igraju Goran Jevtić i Suzana Lukić, u režiji Ivana Vukovića, na programu je trećeg dana, dok četvrte večeri gostuje Kazalište Kabina, privatni teatar iz Zagreba sa delom „Tesla“, u kome će Momčilo Otašević i Vladimir Posavec predstaviti drugačiju verziju o našem i svetskom naučniku Nikoli Tesli.

„Momčilo je veoma tražen regionalni glumac, gledate ga u mnogim hrvatskim serijama. Ja sam imao prilike sa njim da snimam našu seriju „Beležnica profesora Miškovića“ iz dve sezone, a piše se i treća. Odličan je glumac i sa kolegom je napravio nešto sjajno u vezi priče o Tesli“, smatra Mensur.

Pozorište „Maska“ iz Šapca će 7. septembra odigrati duodramu „Moj saputnik strah“, a na zatvaranju 8. septembra je planirana još jedna drama o našoj najvećoj slikarki – „Priča o Nadeždi Petrović“, za koju Mensur tvrdi da će publici sigurno ostati dugo u pamćenju.

„Biće ovo mala glumačka Olimpijada. Nema ništa lepše kad se nađu dva glumca potpuno sami na sceni i onda krenu u takmičenje. Uživaćemo u glumačkoj igri, divićemo se tim glumcima, jer ćete ovde gledati pravo pozorište, a ne estadu ni jeftino zabavljanje publike. Na žalost mnoga pozorišta su otišla danas u estradu, to im je način da prežive i lakše zarade. Kod nas toga nema, već će tematika i estetika osvojiti publiku“, zaključio je selektor.

Ovogodišnji tročlani žiri čine tri glumca – otac i sin Tomislav Trifunović i Sergej Trifunović, kao i Slobodan Boda Ninković i oni će odlučivati o nagradama za najbolju predstavu, za najboljeg glumca, najbolju glumicu, Specijalna nagrada i nagrada za najbolju predstavu prema glasovima publike.

Festival duodrame se realizuje u organizaciji Kulturnog centra Topola, pod pokroviteljstvom Opštine Topola i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.