U trendu

Digitalno „razmotana“ mumija faraona stara 3.500 godina

KAIRO – Naučnici iz Kaira digitalno su „odmotali” 3.500 godina staro mumificirano telo egipatskog faraona Amenhotepa I i tako otkrili vrlo interesantne detalje o njemu.

Egipatski naučnici koristili su neinvazivnu digitalnu tehnologiju skeniranja i uz pomoć trodimenzionalne kompjuterizovane tomografije (CT) proučili su unutrašnjost mumije, prenosi Rojters

Kako navodi Sahar Salem, radiolog koja je učestvovala u otkrivanju mumije, podaci do kojih su istraživači došli govore da je faraon imao usku bradu, mali nos i kovrdžavu kosu.

Ona je posebno naglasila da je oduševljena činjenicom da je pri „odmotavanju“ otkrila da faraon i posle 3.500 godina ima zapanjujući dobro očuvane zube.

Osim činjenice da je njegovo telo dobro očuvano posle toliko vremena, otkriven je i raskošan nakit s kojim je faraon sahranjen, a naučnici do sada nisu otvarali i odmotavali ovu mumiju, sa cvetnim vencima i zanimljivom drvenom maskom za lice, kako ne bi oštetili ukrase.

Amenhotep je bio drugi kralj iz 18. dinastije i tron je preuzeo nakon smrti svog oca Ahmosa, a vladao je Egiptom oko 21 godinu između otprilike 1525. i 1504. pre nove ere.

Originalna grobnica Amenhotepa nikada nije pronađena.

Njegovo mumificirano telo je otkriveno 1881. godine na lokalitetu u Luksoru gde su sakrivene mumije kraljeva i plemića, a trenutno se nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar