U trendu

Direktan prenos baleta „Dragulji“ u bioskopu Cineplexx UŠĆE

PRENOS-BALETA-DRAGULJI (foto)
Prenos baleta “Dragulji” 23. januara u bioskopu Cineplexx UŠĆE
BEOGRAD, 18. januara (Tanjug) – Direktan prenos spektakl baleta „Dragulji“, koreografa Žorža Balanšina zakazan je za nedelju, 23. januara od 16 časova u bioskopu „Cineplexx UŠĆE Shopping Center“ u Beogradu, saopštili su iz tog bioskopa.

Na taj način se sezona direktnih prenosa iz ruskog Boljšoj teatra nastavlja sa ovim glamuroznim triptihom – „Smaragdi“, „Rubini“ i „Dijamanti“, koji predstavlja posvetu ženama i gradovima – Parizu, Njujorku i Sankt Peterburgu, inspirisan poznatim prodavnicama nakita na njujorškoj Petoj aveniji.

Svojom kostimografijom koja liči na drago kamenje, sa tri scene, ovaj balet odaje posvetu navedenim svetskim gradovima i plesnim školama koje su oblikovali gracioznost, estetiku i stil koreografa Žorža Balanšina.

Koreografija baleta ,“Dragulji“ je nastala 1967. godine u Njujorku, a sam projekat je nadahnut Balanšinovom posetom čuvenom zlataru „Van Cleef & Arpels“ u Njujorku na Petoj aveniji, uz muziku neprolaznih kompozitora Gabrijela Fore, Igora Stravinskog i Petra Iljiča Čajkovskog,

Tako se „Smaragdi“ smatraju poetskim odavanjem počasti francuskoj romantičnoj školi, “Rubini” američkoj tradiciji brodvejskih mjuzikala, a „Dijamanti“ virtuoznosti klasičnih ruskih plesača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.