U trendu

Direktorka JDP-a na otvaranju Pozorišne olimpijade u Rusiji

BEOGRAD – Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović prisustvovaće 15. juna otvaranju Pozorišne olimpijade u Sankt Peterburgu na poziv umetničkog direktora Teatra Aleksandrinski Valerija Fokina, jednog od najznačajnijih ruskih i svetskih umetnika.

Vučković Manojlović će tokom boravka u Sankt Peterburgu razgovarati sa predstavnicima Teatra Aleksandrinski o mogućoj saradnji dva pozorišta.

Prva Pozorišna olimpijada održana je 1995. godine u kolevci teatra, grčkim Delfima na inicijativu proslavljenog reditelja Teodorosa Terzopulosa.

Glavna ideja je bila da se na jednom mestu sretnu različite škole teatra.

Tokom ovog događaja na istom mestu i u istoj misiji našli su se nepomirljivi suparnici, pristalice i sledbenici sasvim drugačijih pogleda na teatar.

U godinama koje su usledile, Olimpijada je održana u Japanu, Turskoj, Južnoj Koreji, Poljskoj, Kini, a ove godine vraća se u Rusiju u kojoj je održana 2001. godine.

Prvi put u istoriji ove manifestacije, Pozorišna olimpijada će biti održana u dve zemlje u isto vreme – u Rusiji i Japanu na više lokacija.

Olimpijada će biti otvorena na Trgu Ostrovski, a program će se odvijati u legendarnom Aleksandrinski teatru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.