U trendu

Dirljivo i privlačno

Domaćoj čitalačkoj publici nije nepoznat stil i način pisanja norveškog pisca Pera Peteršuna. Naprotiv. Njegov kratki roman pod nazivom "Idemo da krademo konje" osvojio je našu publiku svojim jedinstvenim poetičnim stilom prožetim severnjačkom melanholijom. Ovaj roman je, pored sjajnih kritika, nagrađen i prestižnom "Impak Dablin" nagradom za književnost. Kod nas je objavljen Peteršunov novi roman (u prevodu Jelene Loma) pod imenom "Kleta reko vremena".
U središtu radnje romana, čiji je naziv stih jedne Maove pesme, nalaze se precizno napravljeni portreti majke i sina, njihov naravima komplikovan odnos, iskrena i potresna priča prožeta razoružavajućim humorom. Sve se dešava 1989. godine, kada se slika sveta iznenada menja. Dok se ruši Berlinski zid, glavni junak Arvid Jansen, tridesetsedmogodišnjak pred razvodom, odlazi u svoje rodno mesto gde se nalazi njegova majka koja je saznala da boluje od neizlečive bolesti. Od tog trenutka pa do kraja romana junaci pokušavaju da se suoče sa sadašnjošću, bilo da o njoj govore ili da sadržajno ćute.
Petrušen je poznat po tome što ima istančan osećaj za pripovedanje, on uz malo reči uspeva da iskaže velika osećanja. Piše dirljivo i privlačno, obrađuje velike i važne teme, one koje su suštinske za individuu, uspevajući sve vreme da zadrži napetost i pažnju čitalaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.