U trendu

„Divlje jagode“ slave 45. rođendan 8. oktobra nastupom u BG

BEOGRAD – Čuveni rok sastav “Divlje jagode” održaće koncert 8. oktobra na Velikoj sceni Mts Dvorane u Beogradu, na kome slave jubilej – 45 godina karijere, najavila je ova muzička grupa iz Bosne i Hercegovine danas u susretu sa medijima.

Grupa je premijerno prikazala muzički spot za pesmu „Vanilla i znoj“ gde im je gostovao Zvonko Pantović Čipi iz domaće pop rok grupe „Osvajači“, a video klip će fanovi benda moći da pogledaju večeras od 19 sati na YouTube kanalu „Divljih jagoda“.

Spot je u potpunosti režiran i realizovan u formi i stilu devete umetnosti – stripa ili grafičke novele, putem zanimljive animacije, delom u žanrovskom manirizmu vesterna sa izraženim erotskim nabojem u vidu glavne fatalne dame.

„Mi smo specifičan bend koji živi u pet gradova i u dve države. Članovi naše grupe tako dolaze sa svih strana, a mi stižemo sa turneje, na kojoj smo prešli na hiljade kilometara celog leta“, rekao je frontmen benda, gitarista Sead Zele Lipovača i dodao da gde god da su došli, „svuda su uvek pobedili“ .

Sarajevski bend nastao 1977. godine prodao je na milione nosača zvuka, svirali su hiljade koncerata širom sveta, imaju značajnu riznicu od skoro 30 velikih hitova.

„Nemam utisak nimalo da je prošlo toliko, 45 godina. Zaista mi je to vreme proletelo. Volim putovanja, svirke, druženja, a koliko ćemo još trajati nije ni važno, možda na kraju bude i duže od „Roling Stonsa“, kaže Lipovača, autor pesama ovog sastava.

Hard rok bend “Divlje Jagode”, nazvan prema istoimenom kultnom filmu švedskog reditelja Ingmara Bergmana, iz 1957. godine, važi za rokenrol ikonu bivše Jugoslavije.
Sastav ima 12 studijskih albuma i predstavlja poseban muzički fenomen na ovim prostorima.

„Ja sam od samog početka u bendu, naravno kao osnivač sve postave benda apsolutno znam napamet. I moram reći da je ova ekipa sa mnom zaista najbolja ikada od kad postoje „Divlje jagode“. Neko od njih je tu pet, neko osam ili deset godina, i svi su mi prijatelji, što je zaista najvažnije“, naglasio je Lipovača i predstavio kompletan bend iz pet gradova: Damjan Deurić – klavijaturista, Emil Kranjčić – bubnjar, Ante Toni Janković – vokal, Livio Berak – gitarista i Andraš Išpan – bas gitarista.

Na koncertu u Mts Dvorani rok šestorka će svirati set listu neprolaznih hitova kao što su „Jedina moja“, „Krivo je more“, „Marija“, „Ne želiš kraj“, „Zauvjek tvoj“, „Kako si topla i mila“; “ Motori“, „Šejla“, „Kap po kap“, „Let na drugi svijet“.

Koncert će biti u celosti sniman, tako da će biti objavljen kao Live album.
Lipovača se osvrnuo na česte personalne promene u bendu.

„Dosta je ljudi prošlo kroz „Divlje jagode“, ali sam se uvek trudio da to budu u tom trenutku najbolji pevači i svirači na ovim prostorima. Za mene kao vođu grupe bilo je to najteže i veoma nezahvalno, krećete iz početka, kao „Sizifov posao“. Ono što je lepo u ovom poslu je činjenica da i nakon 45 godina trajanja, sve više ima mlade publike, sveže krvi, prate nas stalno na koncertima i javljaju nam se preko društvenih mreža“, pohvalio je lider grupe njihov omladinski auditorijum.

Gitarista, tekstopisac, osnivač benda je ocenio da se „Divlje jagode“ danas nalaze tamo gde su oduvek bile, da su imale trnovit put kao i svi bendovi koji imaju autentičan autorski pečat.

Pevači benda us bili Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, ali i Gibonni, i “Divlje jagode” su ostale poznate po tome što su često menjale pevače.

„Recepta za uspeh, za karijeru, nema, ne postoji neki kurs koji možete završiti. Ili to imaš u sebi i možeš sve da posložiš ili nemaš, te onda sve to ne znaš. Jednostavno je tako, a svaki bend na svetu je nekad pravio kompromise u karijeri, kao „U2“ ili „Aerosmith“, pa nisu uvek bili uspešni u tim svojim fazama“, naveo je Lipovača.

Osim spomenutog video spota „Vanila i znoj“ sniman u Domu omladine Kragujevca, bend je ovim putem promovisao i knjigu, monografiju „U malom vrtu raste divlji plod“ (2020) iz pera Stjepana Jure.

U pitanju je jedina autorizovana biografija o ovoj grupi sa čak 100 sagovornika koji su prošli kroz bend gde je i Zlatan Stipišić Gibonni, i druge kolege (Vlatko Stefanovski, Bora Đorđević).

Nedavno su „Divlje jagode“ nastupale u okolini Beograda, na manifestaciji “Bojčinsko kulturno leto” u Surčinu, Progaru, a duže nisu imali samostalan koncert u prestonici Srbije, osim na festivalima kao Beer fest.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.