Đečije pozorište Republike Srpske u „Dušku Radoviću“

BEOGRAD – Đečije pozorište Republike Srpske iz Banje Luke gostuje u Malom pozorištu „Duško Radović“ sa dve predstave: „Kralj žabac“ sutra, 10. marta, i „Sirano de Beržerak“ dan kasnije.

„Sirano de Beržerak“, po tekstu Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića, namenjen je deci starijoj od pet godina, dok se „Kralj žabac“, autora Veselina Bojdeva, u režiji Slavča Malenova, preporučuje deci starijoj od četiri godine.
Gostovanje je nastavak saradnje između Malog pozorišta „Duško Radović“ i Đečijeg pozorište Republike Srpske, koja je započeto gostovanjem pozorišta iz Banja Luke u Beogradu od 21. do 23. marta 2017. godine kada je izvedeno tri predstave sa njihovog redovnog repertoara.
Malo pozorište na ovaj način želi da neguje i razvija umetničke saradnje i razmene sa pozorištima za decu i mlade u regionu.

Posebno naglašavamo da Đečije pozorište Republike Srpske, kao i naše pozorište, neguje lutkarski i dramski repertoar za decu i mlade i ovo je svojevrsna prilika da se unaprede i razvijaju iskustva iz oblasti dramskog repertoara za namlađe, tehnologije lutaka, glume i lutkarskih tehnika.

Đečije pozorište Republike Srpske iz Banje Luke osnovano je 30. decembra 1955. godine.

Za poslednjih pedesetak godina na scenu postavilo 279 premijera, a predstave je gledalo više od tri miliona gledalaca.

Đečije pozorište je od 2002. godine organizator tradicionalnog Međunarodnog festivala pozorišta za đecu, a okuplja svake godine teatre iz desetak evropskih država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.