U trendu

Dnevna soba Milosa Crnjanskog u „Galeriji Adligat“ u Inđiji

INĐIJA – Dnevna soba Miloša Crnjanskog i njegove supruge Vide naći će se u Galeriji Adligat u Inđiji koja počinje sa radom sutra, 30. MARTA.

U beogradskom ogranku muzeja Adligat u Inđiji 30. MARTA će biti otvoren i Legat Pavla Vujisića.

Direktor turističke organizacije Inđija Milan Bogojević kaže za Tanjug da će posetioci muzeja imati ekskluzivnu priliku da vide do sada neizložene artefakte u „Galeriji Adligat“.

„Predstavićemo kompletnu dnevnu sobu Miloša Crnjanskog u kojoj će se naći veliki broj ličnih predmeta slavnog pisca, uključujući dokumenta, mašinu njegove supruge Vide Crnjanski o kojoj on piše u „Romanu o Londonu“…Crnjanski je pisao da je ta mašina bila vrlo značajna za njega i Vidu i da su od Vidinog šivenja i krojenja živeli u Londonu“, kaže Bogojević.

On dodaje da je izloženi nameštaj 1965. godine stigao sa bračnim parom Crnjanski u Srbiju po povratku iz Londona.

„Taj nameštaj se do Vidine smrti nalazio u njihovom stanu. Nakon toga je porodica Ružić poklonila stvari Adligatu, a oni su ih preusmerili ka ogranku u Inđiji. Nameštaj je odličnom stanju, neki jastuci su malo presvučeni, ali se originalni materijal čuva. Imamo i fotografije bračnog para Crnjanski na kojima se vidi kako njih dvoje sede zagrljeni na trosedu koji smo izložili“, kazao je Bogojević.

Kako navodi, deo postavke posvećen Crnjanskom u Galeriji Adligat, je istinska ekskluziva zato što ni dobri poznavaoci Miloša Crnjanskog nisu znali za taj nameštaj.

Pored legata Pavla Vujisića i dnevne sobe Miloša Crnjanskog, planirano je da posetioci muzeja dobiju mogućnost da vide legate Danila Bate Stojkovića, Zorana Simjanovića, Ivana Bekjareva i Donke Špiček.

Stalna postavka bi trebalo da bude legat posvećen poznatim Inđičanima, za početak reditelju Nikiti Milivojeviću i sportisti Miroslavu Raduljici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.