U trendu

Dodeljena Andrićeva nagrada danas piscu Anđelku Anušiću

BEOGRAD – Andrićeva nagrada za najbolju zbirku pripovedaka u 2019. godini dodaljena je danas Anđelku Anušiću za zbirku „Legenda o v(j)etrom vijanima“ u 2019. godini u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

Na današnjoj svečanosti, autoru je nagradu dodelio predsednik Upravnog odbora Zadužbine, akademik i književnik Miro Vuksanović.

Nagrađena knjiga je objavljena kod izdavača Udruženje književnika Republike Srpske u Banjaluci, a u najužem izboru bilo je i književno delo “Telefonski imenik mrtvih pretplatnika” Milana Todorova, kuće Arhipelag iz Beograda.

Žiri Andrićeve nagrade radio je u sledećem sastavu profesor dr Aleksandar Jovanović, predsednik, profesor dr Petar Pijanović i dr Marko Nedić.

Tročlani žiri je u obrazloženju odluke naveo da “nagrađena zbirka pripovedaka umetnički sugestivno daje čitav niz ljudskih sudbina izglobljenih iz svog zavičaja i svojih života, v(j)etrom vijanih između izgubljenosti i neprihvaćenosti.”

U odluci žirija ističe se kako je “posebna vrednost ove zbirke jezik koji čuva sve prostorne i vremenske slojeve u kojem žive njegovi junaci: u leksici i sintaksi čuva se njihovo pamćenje, ali i sećanje naše književnosti i kulture”.

Laureat Andrićeve nagrade Anušić pročitao je svoju besedu povodom tako velikog priznanja, gde se u početku zahvalio predsedniku Vuksanoviću na ovoj časti, upravnici Zadužbine Žaneti Đukić Perišić, i svim članovima žirija.

“Kad pisac dobije nagradu, pogotovo onu koja je krštena imenom Ive Andrića, možda bi najbolje bilo ‘ćutati’, ili biti tvrd na rečima, monaški uzdržan, poput mnogih junaka i likova našeg dobitnika Nobelove nagrade, kao i njega samog”, rekao je Anušić.

Član žirija Pijanović pročitao je svoju analizu nagrađene zbirke pripovedaka, gde je naglasio da je tema knjige izbeglištvo većine Srba i zatiranje srpske kulture sa prostora nekadašnje Vojne krajine.

Napravljena je paralelna analiza s delima slične atmosphere i miljea – “Seobe” Miloša Crnjanskog, “Camera obscura” Gorana Milašinovića, sarajevske trilogije Mome Kapora, “Dan šesti” Rastka Petrovića i drugih.

U tekstu Pijanovića izdvojene su po kvalitetu pripovetke u zbirci laureata – “Istočna, na zapadnim kapijama”, “Poternica, Servus Servijane”, “Legenda o čoveku koga je vetar vijao” ili “Mrtvački sanduk i ostale upokojene stvari”.

Prema propozicijama konkursa za Andrićevu nagradu, mogu se prijaviti najbolje pripovetke, ciklus ili zbirka pripovedaka objavljeni između 1. januara i 31. decembra prethodne kalendarske godine.

Zadužbina je osnovana 1976. godine prema testametarnoj volji Ive Andrića, i do sada je dodelila 44 nagrade mnogim značajnim književnicima kao što su: Dragoslav Mihailović, Antonije Isaković, Milisav Savić, Aleksandar Tišma, Milorad Pavić, Filip David, Danilo Kiš, David Albahari, Vida Ognjenović, Živojin Pavlović, Radovan Beli Marković, Ljubica Arsić, Vladimir Kecmanović, Vladimir Matijević, Jelena Lengold, Goran Petrović, Aleksandar Gatalica, Mihajlo Pantić, Jovan Radulović, Mladen Markov, Jovica Aćin i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.