U trendu

Dodeljena nagrade “Terpsihora” na Svetski dan igre

BEOGRAD – Istaknuta baletska umetnica Olga Olćan Miljević danas je na Svetski dan igre primila jubilarnu, 10. prestižnu nagradu iz oblasti umetničke igre “Terpsihora”, na sceni “Raša Plaović” beogradskog Narodnog pozorišta, gde je zaposlena dve decenije kao solista Baleta.

Specijalnu pohvalu ovog značajnog priznanja dobila je Jovana Grujić, savremena igračica i apsolventkinja Instituta za umetničku igru.

Nagradu “Terpsihora” dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koeografa i baletskih pedagoga Srbije, a solistkinja Baleta Narodnog pozorišta, laureat Olga Olćan Miljević, izjavila je da je dirnuta, presrećna i uzbuđena što su joj ukazali ovu čast.

Umetnica je podsetila da njena karijera traje već punih 20 godina, i da joj je prva uloga bila u predstavi “Balkanska plastika” u režiji aktuelne upravnice Narodnog pozorišta Ivane Vujić Kominac, kada je bila sasvim mala devojčica.
“Nagrada mi jako znači što je primam baš danas na Svetski dan igre, time sam još više ponosna”, izjavila je laureatkinja.
“Iskreno, jedva čekam da se pandemija konačno završi i da se svi vratimo na scenu u normalne tokove, da publika može da nas gleda bez svih ovih mera.
Svoju nagradu “Terpsihora” ću nositi sa kulturom, znanjem i radom”, nadahnuto je zaključila Olćan Miljević.
Predsednik žirija Miloš Cile Mitić pročitao je obrazloženje za nagradu u kome je istaknuto da je “Tepsihora” za umetnicu samo još jedna važna potvrda dugog trajanja na najprofesionalniji način, gde se dokazivala u veoma različitim baletskim produkcijama.
Uz sve to, kako piše u odluci žirija, Olćan Miljević je svaki put dokazala da nema malih uloga i uvek je bila posvećena projektima repertoara Narodnog pozorišta.
Miloš Cile Mitić je šef Umetničkog sektora Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice.
Članovi žirija uz Mitića su bili – prvak baleta Narodnog pozorišta Igor Pastor, i koreograf i pedagog savremene igre Vladimir Čubrilo.
Prestižno srpsko priznanje iz oblasti umetničke igre pripalo je i veoma talentovanoj Jovani Grujić, koja je priznala da je trema izjeda, i da se plaši da zbog nje neće biti u stanju da kaže sve što želi.
“Poznato je da plesači obično ne pričaju mnogo niti drže govore, jer se smatra da oni uvek otplešu ono što bi hteli da kažu”, otkrila je Grujić.
“Zahvalna sam svojoj porodici, svom momku, Institutu za umetničku igru, i pre svega žiriju što je prepoznao kvalitet, istrajnost i talenat kod Olge i mene.
Posebno mi znači ovo priznanje, predstavlja zaista veliki podstrek za mene, jer sam kao mlada umetnica praktično na početku karijere, koja se tek razvija i koja će tek biti bogata”, zaključila je dobitnica Specijalne pohvale.
Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić izrazila je sreću i ponos što se u ovom teatru održava uzvišena ceremonija dodele 10. nagrade i naglasila da se pokret nalazi u svim pozorišnim umetnostima, osim baleta i u drami, operi, mjuziklu, kao i životu.
Takođe je podsetila da je nagrada posvećena Terpsihori, muzi igre i horskog pevanja.
“Podižem buket cveća poput vatre za našu laureatkinju Olgu, jer ovo je vatreno težak posao, gde baletski igrači krvare noge, a vuku nas ka svetlosti i visinama”, istakla je Vujić Kominac.
Putem zoom video linka laureate i publiku u gledalištu su pozdravili kolege iz regiona koji se na razne načine bave umetničkom igrom i baletom kao koreografi, igrači ili menadžeri – upravnici: Petar Đorđevski (Slovenija), prof. dr Anton Andonov (Bugarska), Igor Kirov (Severna Makedonija), Samir Avdić (BiH), Nataša Hajdarević (BiH), Barbara Drnač (Slovenija), Zorana Mihelčić (Hrvatska), Snežana Burzan (Crna Gora), Mojca Majcen (Slovenija), kao i Tamara Mladenović, autorka svih deset medaljona Terpsihora.
Proslava u Beogradu pre dodele nagrade je imala uvodni program studenata Instituta za umetničku igru i kompanije Balet mladih koji su na Trgu Republike tačno u podne, izveli različite oblasti umetničke igre: klasičan balet, savremena i narodna igra.
Svetska alijansa za umetničku igru (World Dance Alliance) 1982. godine u okviru Međunarodnog pozorišnog instituta pri UNESCO-u pokrenula je obeležavanje Svetskog dana igre, a 29. april je izabran kao datum rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre.
Ovaj hrabri i kreativni umetnik, odlučio je da kritikuje dotadašnji pristup klasičnoj igri i doneo mnogo novih ideja koje su značajno uticale na napredak plesne umetnosti u celini.
Nover se borio protiv stereotipa i zastarelih muzičkih stilova, kao i staromodne koreografije.
Cilj Svetskog dana igre jeste da se na ovaj dan ujedine svi umetnici, promoviše baletska umetnost, kao i da se ukaže na njenu univerzalnost i moć da ukine sve političke, kulturne i etničke barijere ili predrasude i zbliži ljude u miru i prijateljstvu kroz zajednički jezik pokreta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar