U trendu

Dodeljene nagrade „Raša Plaović“ za Dan Narodnog pozorišta

BEOGRAD – Dan Narodnog pozorišta u Beogradu i 153. rođendan tog teatra obeležen je danas na Velikoj sceni gde je prestižnu nagradu „Raša Palović“ primio uvaženi glumac Miodrag Miki Krstović.

Krstović je naglađen za najbolju ulogu ove godine u predstavi „Cement Beograd“ prema drami Hajnera Milera, u režiji Sebastijana Horvata, u produkciji Beogradskog dramskoj pozorišta.

U žiriju koji je odlučio o nagradi bili su Dragana Bošković, Dragana Varagić, Branislav Tomašević, Željko Hubač i Đurđa Tešić.
Nagrada „Raša Plaović“ afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na području Beograda u protekloj sezoni 2020/2021.
Laureat je odneo nagradu u veoma žestokoj konkurenciji svojih nadarenih kolega, koji su u mnogim teatrima prestonice ostvarili značajne uloge novijeg datuma.
Kako je navepo žiri, u duodrami koja čini drugi deo predstave „Cement Beograd“, u plemenitoj igri sa partnerkom, slovenačkom glumicom Milenom Zupančič, Miodrag Miki Krstović je neponovljivo oživeo kraj razumnog života svog junaka Miloša, kao i kraj istorije civilizacije i evolucije.
„Raspad Miloševog mentalnog sistema ne ukida ga u tumačenju Krstovića, kao ljudsko biće. Svojim telom, koje postaje grobnica razuma, kao kod Beketa, Krstović progovara, bez reči, o muci komunikacije, kroz koju se prikazuje duša“, istakao je petočlani žiri.

Obrazloženje je pročitala predsednica žirija teatrolog i dramaturg Dragana Bošković.
„U svom dosadašnjem glumačkom radu, Miodrag Krstović je često igrao junake koji mu najviše leže – ljude sa viškom duše, što postaje njihova priroda, ne uvek pravilno shvaćena. U tom svom umeću, Krstović je u drami „Cement Beograd“ otišao najdalje, tamo gde ga vrlo malo umetnika glume može stići, gde između scene i publike nema više nikakve distance. I sve to gotovo nevidljivo, nečujno, neuhvatljivo. Vrhunski“, zaključio je žiri.
Vidno uzbuđen i srećan, a pre svega skroman i prijatno iznenađen pohvalnim rečima, Krstović je samo kratko, duhovito rekao – „Posle ovako prelepog obrazloženja, više neću moći da igram ovu predstavu. Moraću svaki put da zaslužim nagradu i ovakve reči“.

Onda je glumac dodao, pun emocija: „Hvala vam beskrajno što svi u sali zajedno sa mnom delite ovako veliku radost“.

Novi v.d. upravnika Svetislav Bule Goncić čestitao je svima 153. rođendan Narodnog pozorišta,, koje je osnovao knez Mihailo 1868. godine.
„Želim da sačuvamo dostojanstvo ove kuće gde je ponikla naša dramska literatura, kao i velikani drame, da sačuvamo tradiciju, napredujemo i uzdižemo se, budemo ponosni i ponizni. Pozorište je preživelo razne revolucije, a sada se nalazi već skoro dve godine u pandemijskom izazovu. Ovo pozorište je vaše i nemojte ga nikome dati, čuvajte ga ljubomorno za generacije koje dolaze“, rekao je Goncić.
Voditelji ceremonije Dana Narodnog pozorišta glumci Dragan Matejić i Nina Nešković predstavili su pregled novih produkcija teatra u sezoni 2020/2021, gde se u sektoru Drame izdvajaju komadi – „Iluzije“ Pjera Korneja, u režiji Nikole Zavišića, „Orlando“ prema romanu Virdžinije Vulf, reditelja Bojana Đorđeva, „Vuci i ovde“ Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u režiji Egona Savina i „Vlast“ Branislava Nušića, u rediteljskoj postavci i adaptaciji teksta – Milana Neškovića. Na prelazu sezone 2019/2020. i 2020/2021, kao prva premijera u pandemiji, odigrana je drama „Vasa Železnova i drugi“ Maksima Gorkog, u režiji gosta iz Hrvatske – Zlatka Svibena.
Od baleta, izvedene su premijere „Mamac“, „Sedam smrtnih grehova“, „Alisa“ i „Mikelanđelo“, a od opera – „Orfej i Euridika“, kao i mnogi svečani Gala koncerti odlomaka iz opera svakog meseca.
Nagrada Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u okviru repertoara 2020/2021. pripala je ruskoj drami „Vukovi i ovce“, a nagradu je primio njen reditelj Egon Savin.
Nagrade NP za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u ovom periodu dobili su glumci Olga Odanović, Aleksandar Đurica i Nikola Vujović, ali i baletski solisti – Sanja Ninković, Igor Pastor i Dejan Kolarov.
Glumica Olga Odanović je takođe dobila i Pečat za doprinos i radu NP i tom prilikom izjavila da je presrećna što je dvostruki dobitnik na Danu pozorišta, i duhovito primetila da je to možda što joj uskoro sledi penzija.
„Volela bih da ovi mladi glumci uvek budu lojalni, odani, posvećeni ovom poslu, da predstavljaju stubove kulture teatra od nacionalnog značaja“, vidno emotivna istakla je Odanović.

Pečat su dobili još prvakinja opere Jasmina Trumbetaš Petrović, prvakinja drame Vera Čukić, čuvena balerina Ašhen Ataljanc i drugi.
Plakete NP povodom značajnih aktivnosti u okviru ove kuće dobili su direktor Baleta Konstantin Kostjukov, kao i Muzej grada Beograda, koji ima značajnju saradnju sa nacionalnim teatrom, za početak su donirali prestižni klavir brenda „Stainway & Sons“.
Pohvale po odluci Upravnog odbora, za rezultate u radu od izuzetnog značaja dobio je Sektor drame – ansambl predstave „Vasa Železnova“ za grupnu igru, glumci Daniela Ugrenović, Sena Đorović, Miloš Đorđević, Zoran Ćosić, Iva Milanović, Dragan Sekulić i Teodora Dragičević, kostimograf Maja Mirković, i drugi.
U sektoru opere Pohvale su dobili ansambl predstave „Orfej i Euridika“, prvakinja opere Aleksandru Angelov, reditelji Aleksandra Nikolića i Ivanu Dragutinović Maričić, kao i dirigent Zoricu Mitev Vojnović.
Direkcija baleta je Pohvale primila za ansamble četiri predstave: „Alisa“, „Mamac“, „Mikelanđelo“ i „Sedam smrtnih grehova“, kao i za pojedince Milenu Ogrizović, Maju Stojakov i Miloša Kecmana.
Zlatne značke za 20 godina rada u pozorištu primili su glumci Vanja Ejdus, Nada Šargin, Aleksandar Srećković Kubura, Nenad Stojmenović, Vjera Mujović, Bojana Stefanović Tornjanski, Slobodan Beštić, dramaturg Željko Hubač i mnogi drugi.
Na ceremoniji je rečeno i da su kolektiv ove godine napustili mnogi umetnici poput Milana Laneta Gutovića, Borisa Komnenića, Tihomira Tike Arsića, Andreja Maričića, Radovana Radeta Miljanića.
Takođe, pomenuti su i nagrađene članove ove pozorišne kuće, koji su osvajali značajne nagrade protekle sezone, glumci Nela Mihailović („Ljubinka Bobić“), Vjera Mujović (Vukova nagrada), Petar Božović („Dobričin prsten“), Slobodan Beštić („Zlatna kolajna“ Festivala monodrame), Ljiljana Blagojević (filmska nagrada „Pavle Vujisić“), Ljubomir Bandović i Nela Mihailović kao najbolji glumci festivala „Teatar fest Petar Kočić“ u Banja Luci za dramu „Balkanski špijun“, balerina Olga Olćan („Terpsihora“), operska diva Jadranka Jovanović („Despot Stefan Lazarević“), i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar