U trendu

Dodeljene Sakura stipendije studentima i istrazivačima u Srbiji

BEOGRAD – Kompanija Japan Tobačo International (JTI) i Ambasada Japana u Beogradu dodeli su danas pet Sakura stipendija studentima i istraživačima iz Srbije za najkreativnije istraživačke radove na temu Japana.

JTI će po prvi put dobitnicima omogućiti da svoje radove upotpune i istraživanjem na studijskom putovanju u Japanu, koje će se realizovati kada se stabilizuje epidemiološka situacija.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata poručio je da se dodelom Sakura stipendija žele ohrabriti srpski studenti da proučavaju japansko društvo i kulturu.

„Ponosni smo na JTI što ulaže u mlade ljude i čestitam im na uspehu i nadam se da će njihova iskustva, stečena u Japanu, doprineti još boljim rezultatima njihovih istraživanja“, rekao je Kacumata na dodeli stipendija u ambasadi Japana.

Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za Zapadni Balkan i predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JPAS), izrazio je uverenje da će ovogodišnji dobitnici na svom putovanju upoznati i doživeti Japan na najbolji način.

„U godini kada se u Tokiju održavaju Olimpijske igre, posebno smo ponosni što imamo svoje Sakura Olimpijce, dobitnike stipendije koji su svojim istraživačkim radovima za nas već osvojili zlatne medalje u poznavanju Japana“, poručio je Pekez.

Jedna od nagrađenih, Itana Rakić, rekla je Tanjugu da joj je životni san da otputuje u Japan, a tamo će, kaže, dopuniti svoje istrazivanje sa praktičnim delom.

Njena studija se odnosi na povezanost između šintoizma, animizma i ekologije, te na podizanje svesti o reciklaži u Srbiji kroz osvrt na stara srpska verovanja slična japanskim.

„Pisaćemo istraživački rad na teme koje smo sami odabrali. Izuzetno sam srećna“, rekla je Itana.

Njen kolega Stefan Žarić put u Japan vidi kao priliku da što više istraži uticaj japanske mode u srpskoj modi 20. i 21. veka.

„Bavim se istorijom i teorijom mode. Drugi put dobijam stipendiju za Japan, prvi put Sakura, a ima mnogo materijala za istraživanje“, kaže Stefan za Tanjug, koji je naveo i da se raduje prezentaciji srpskih modnih dizajnera u Japanu.

U okviru ovogodišnjeg Sakura konkursa, predloge svojih istraživačkih radova poslalo je 100 mladih studenata i istraživača, a među pet dobitnika su i Ilija Dimitrijević, Ivona Leskur i Anđela Stepić.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje simbolizuje sreću i prosperitet.

Konkurs je pokrenut sa ciljem da promoviše japansko nasleđe i kulturu u Srbiji, a svi studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija akreditovanih fakulteta, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme, imali su pravo da učestvuju u konkursu.

Neke od ponuđenih tema bile su japanski jezik, književnost i kultura, društvene i tehničke nauke, ekonomija i Kaizen menadžment.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.