Dodelom nagrada sinoć zatvoren Festival fantastike

BEOGRAD, 19. oktobra (Tanug) – Festival srpskog filma fantastike svečano je zatvoren sinoć 14. put dodelom glavne nagrade festivala Koskar i projekcijom nagrađenih filmova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, saopštila je direkcija tog festivala.

Koskara za najbolji strani kratkometražni film dobilo je ostvarenje „Spontaneous Combustion” francuskog reditelja Pjera-Žana Delvolvea, dok je domaći kratkometražni film „Breaking Point: A Star Wars story” Stevana Filipovića osvojio statuetu u kategoriji za najbolje vizuelne efekte u domaćem filmu.

Nagrađen je tim za taj domaći film u sastavu: Stefan Dević, Aleksa Mirosavljević, Ana Pakljanac, Ada Sokolović i Petra Stojanović.

Kratkometražni film „Snimatelj” Lazara i Petra Bačkonje osvojio je nagradu za najbolji scenario domaćeg filma, a za najbolju režiju srpskog filma dodeljen je rediteljki Jovani Dimitrijević za ostvarenje „Lodger”.

Film „Devet” Anamarije Matić proglašen je za najbolji domaći kratkometražni film na ovogodišnjem izdanju festivala.

Dodela Koskara u kategoriji za najbolji film iz zemalja bivše Jugoslavije, bez Srbije, ove godine je izostala, budući da nije bilo prijavljenih filmova iz regiona.

Nakon dodele Koskara, prikazani su svi nagrađeni filmovi, a odigrala se i regionalna premijera dugometražnog filma „Shakespeare’s Sh*tstorm” Lojda Kaufmana.

Publika je tokom trajanja festivala mogla da pogleda i još samo dva dugometražna naslova – „Deathcember”, kao i svetsku premijeru horora „C.L.E.A.N.“.

O nagradama je ove godine odlučivao tročlani žiri u sastavu: producent Džastin Martel i reditelji Raško Miljković i Dino Julius.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.