U trendu

Dodelom nagrade reditelju Ognjenu Glavoniću završena Mirdita

BEOGRAD – Festival „Mirdita, dobar dan“ zatvoren je sinoć svečanom dodelom nagrade reditelju Ognjenu Glavoniću, jer je svojim filmovima „Dubina 2“ i „Teret“, kako su saopštili iz Inicijative mladih za ljudska prava, prekinuo „sramotni zavet ćutanja“ o masovnoj grobnici u Batajnici i na taj način napravio veliki korak u približavanju srpskog i kosovskog društva.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Fiona Jelići je prilikom uručenja nagrade u Centru za kulturnu dekontaminaciju rekla da se o grobnici u Batajnici ne priča i da se o žrtvama i dalje ništa ne zna, da je nema u našem javnom prostoru, a da je Glavonić jedan od onih koji su se tome glasno i artikulisano usprotivili.

Glavonić je zahvalio na nagradi i dodao da „osobe koje se izlože kao mladi u Inicijativi čeka pljuvanje, nasilje i agresija zbog čega je sa ponosom prihvatio ovu nagradu kako bi ih podržao“.

Nagrada festivala „Mirdita, dobar dan“ dodeljuje se već treću godinu pojedincima i institucijama koje grade posebne odnose između srpskog i kosovskog društva.

Pored dodele nagrade, prisutni su tokom poslednjeg dana festivala mogli da prate i učestvuju u debati „Tranziciona pravda na Kosovu danas“ na kojoj se raspravljalo o sećanju na žrtve rata na Kosovu, pojedinačnoj odgovornosti i procesuiranju ratnih zločina, kao i o pronalasku nestalih lica.

Festival je zatvorio glumac Tristan Halilaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige „Ričard Gir je bio ovde“, zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

Za kraj, publika je bila u prilici da odgleda i film „Agina kuća“ koji se prikazuje u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inspiracija za festival „Mirdita, dobar dan“ je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Jedinstveni festival „Mirdita, dobar dan“ koji se od 2014. godine održava u Beogradu organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.