U trendu

“Dohvati nebo” i “Iznad vrha” danas i sutra na FEST-u

BEOGRAD – Crnogorski igrani film “Dohvati nebo” debitanta Milutina Darića i američki dokumentarac “Iznad vrha” srpskog reditelja Aleksandra Jovića biće prikazani danas, odnosno sutra u programu “Fest fokus” na 49. FEST-u u dvorani Doma omladine Beograda.

Naslov “Dohvati nebo” (2019) imaće premijernu projekciju večeras i sutra reprizu u dnevnom terminu na istom mestu, a ova porodična drama prati sudbinu junaka Milutina, čija se životna harmonija u potpunosti ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću, braneći svojim telom petogodišnjeg sina.

Žena mu ostaje nepokretna što veoma ruši junakov svet, iako je ljubav njihova i dalje na veoma visokom nivou.

Ipak, kako sreća nikada ne ide sama, Milutina ne zaobilaze ni društveno političke turbulencije.

“Moj film je na neki način omaž emotivnim sećanjima, zamišljen kao lagan, nepretenciozan film”, približio je svoj projekat reditelj Milutin Darić.

Dramski umetnik je potpisao scenario i režiju, što mu je prvi celovečernji igrani film nakon kratkometražnog ostvarenja “Film u boji” (2015).

Autor napominje da je cela situacija sa pandemijom veoma paradoksalna, a to je da se ljudi ipak zbližavaju tokom ovog perioda, iako je takva bolest da nosi sve pred sobom, donosi nesreću i odnosi živote.

Film “Dohvati nebo” se pojavio pred sam napad pandemije leta 2019. godine, ali dalji odlazak na festivale nije bio nimalo olakšan zbog te situacije.

Reditelj i scenarista veoma hvali saradnju sa doajenom srpskog i crnogorskog glumišta – Petrom Božovićem, koji tumači jednu od važnih uloga u njegovom filmskom prvencu.

“Kako mi je ovo prvi film, trudio sam se da u ekipi bude što više ostvarenih kolega, da sami znaju šta treba da rade, i takav je naravno i legenda Petar Božović. On je tako suptilan i osećajan čovek, što se ne bi odmah reklo kada ga upoznate”, podelio je utiske Darić.

“Divno je bilo graditi odnos sa njim kao što smo gradili i odnos sa njegovim likom u filmu. Problem može biti sa tako vrhunskim umetnicima, u ovom slučaju glumcima, što vam nude jako mnogo svojim talentom, a onda ne znate odmah šta se sve nalazi u toj bogatoj ponudi. Srećom, pa sam ja vremenom prepoznao”, zaključio je reditelj.

Milan Kovačević kao glavni glumac tumači tog lika Milutina pred kojim je veoma težak i kompleksan zadatak – da sačuva porodičnu idilu i da se pobrine za ono do čega mu je najviše stalo u životu – supruga Magdalena i sreća njihovog sina Jakova.

“Na neki način sam igrao sebe u datim okolnostima, što mi glumci volimo da kažemo”, prvi je utisak izneo Kovačević.

“Bilo mi je zadovoljstvo da radim s kolegama u ovom ostvarenju sa svim manama i vrlinama koje on nosi, tu mislim i na moju ulogu. Reditelja sam upoznao jednom prilikom na privatnoj osnovi, odmah smo se prepoznali i rešili da radimo zajedno, tako da je ovo film zapravo proizvod našeg prijateljstva i izuzetne energije koju smo imali”, naveo je glumac.

U filmu igra i Maja Šarenac u ulozi Magdalene, i glumica ističe da joj je bilo veoma zahtevno da igra osobu koja malo ili gotovo ništa ne govori, jer je govor glavni alat glumcima.

Dokumentarac od 70 minuta “Iznad vrha” (Beyond the Peak 2020) u istom programu “Fest focus” sutra je na programu u Domu omladine i predstavlja reditelja srpskog porekla Aleksandra Jovića, koji je rođen u Novom Sadu, ali ceo život živi u Americi.

Projekat predstavlja duhovni dokumentarac o planinarenju, koji prati Dejvida, čoveka u misiji alpinizma, u znak sećanja na svog nedavno preminulog brata, što postaje samo prvi korak na dubljem putovanju.

Autor je opisao svoj rad na filmu u kome je kamera sve vreme prisutna tokom penjanja, gde ističe da je bilo neophodno da bude u odličnoj kondiciji budući da je prvi put u životu učestvovao u planinarenju.

Kako je duhovnost značajna u filmu, Jović je otkrio da je vera veoma važna za Srbe u SAD, mogu da se sastaju u crkvama, spaja ih srpska zajednica i Srpska pravoslavna crkva, a to okupljanje mu je i pomoglo da snimi ovaj film.

Reditelj priznaje da u početku nije imao nameru da projekat radi u dokumentarnoj formi, ali se tako na kraju namestilo, ali ga ipak više privlači igrani film.

Svestan je, međutim, da je mnogo komplikovano doći do prvog dugometražnog filma, da sam proces pripreme traje jako dugo, jer je i ovaj film radio pune četiri godine.

Sada je posvećen isključivo promociji filma “Iznad vrha” po festivalima, a sledeći projekat, kako kaže, mogao bi da mu bude kratkometražni igrani film.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.