U trendu

Dokumentarac o Aznavuru otvara „Dok # 2“ u Kombank dvorani

BEOGRAD – Međunarodni festival dokumentarnog filma „Dok # 2“ biće održan od 29. januara do 2. februara u beogradskoj Kombank dvorani, a na otvaranju će biti prikazan neobičan dokumentarac „Aznavour by Ćarles“, o slavnom pevaču, kompozitoru i glumcu Šarlu Aznavuru, najavili su organizatori.

Sve je počelo kada je Edit Pjaf 1948. godine ponudila Aznavuru kameru Pilar Boleks koja je tog trenutka postala njegov saputnik sve do kraja života.

Do 1982. godine, Šarl je kameru uvek imao sa sobom i beležio svoj život, trenutke, mesta kroz koja je prošao, prijatelje, ljubavi, neprijatnosti.

Nekoliko meseci pre nego što je preminuo, počeo je da radi na napravljenim snimcima sa Markom di Dominikom i potom je odlučio da napravi svoj film.

Tokom pet dana festivala biće prikazani dokumentarci iza kojih stoje velikani sa jedne ili druge strane kamere, pa će tako publika imati priliku da vidi i najnovije dokumentarno ostvarenje reditelja Abela Ferare „Kinooperater“, dokumentarac o velikoj muzičkoj zvezdi Bili Holidej u režiji Džejmsa Erskina, kao i provokativno ostvarenje “Slava Satani” Peni Lija o kultu koji slavi sve ono što se smatra lošim.

Festival će i ove godine predstaviti selekciju debitanata, „Enter dok“, koja će biti takmičarskog karaktera.

U selekciji će se naći jedno jugonostalgično ostvarenje „Ikea for YU“ rediteljskog dua Marije Ratković Vidaković i Drinke Radonić, marokansko ostvarenje „Hleb i Anđeli“ Rašida Bija, kao i film „Više od krvi“ rediteljke Lorete van der Horst.

Ovogodišnje izdanje obogatiće i program „Muzičke priče“ u okviru kojih će biti predstavljani biografski dokumentarci nekih od najvećih zvezda poput Džima Maršala, Suzi Kju, Rolling Stones.

Program koji bira gost selektor, pod nazivom „A la carte“ prikazaće 5 ostvarenja, među kojima su „Težina lanaca 3“ Borisa Malagurskog, „Na ivici“ Alisone Klajmen, kao i film „Kapital u 21. veku“ koji predstavlja adaptaciju jedne od najmoćnijih knjiga današnjice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.