U trendu

Dokumentarci o bioskopima na repertoaru Kombank dvorane

BEOGRAD – Na repertoaru beogradske Kombank dvorane od 23. decembra do 6. januara biće dokumentarci „Okupirani bioskop“ Senke Domanović, „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanović, „Botorići“ Srđana Kneževića i „Oni žive“ Gorana Nikolića, najavili su danas organizatori.

Kako je navedeno, dokumentarni filmove koji govore o istorijskim, društvenim i simboličkim transformacijama bioskopskih prostora biće prikazani u okviru programa „Sala srpskog filma“ Kombank dvorane, a dolaze iz selekcije „Bioskop u bioskopu“ Ive Leković, članice portala filmske kritike i eseja Filmoskopija.

Kneževićev film govori o Svetozaru Botorić (1857-1916) vlasniku hotela Pariz u centru Beograda koji je 1911. godine postao prvi filmski producent na Balkanu i proizveo više od 20 dokumentarnih i dva igrana filma, među kojima je „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“, da bi mu posle Drugog svetskog rata komunistička vlast oduzela imovinu.

U istom terminu od 15:00 biće prikazivan polučasovni film „Oni žive“ koji je opisan kao „kratka ljubavna priča o rođenju, životu i smrti video klubova u Beogradu“.

„Okupirani bioskop“ prati prati mlade aktiviste i događaje oko njihovog zauzimanja zatvorenog beogradskog bioskopa „Zvezda“, a ide u terminu od 16:45 u Kombank dvorani.

Radovanović dokumentarac bavi se javnom raspravom 1971. godine povodom filma Dušana Makavejeva „V.R. Misterije organizma“, koji je nakon uspeha na Festivalu u Kanu izazvao burne i oprečne reakcije u partijskim krugovima, a nakon nje nije puštan u distribuciju u jugoslovenskim bioskopima. Film se prikazuje od 18:20.

„Sala srpskog filma“ je nastala u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, a namenjen je celodnevnom prikazivanju filmova srpskih koprodukcija koji su imali manje zapažen ođek, nisu imali bioskopsko prikazivanje ili su ga završili.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.