U trendu

Dokumentarcu “Potreba za mržnjom” nagrada u Podgorici

PODGORICA – Potresan dokumentarni film “Potreba za mržnjom” srpskog reditelja Filipa Čolovića, osvojio je specijalno priznanje žirija u Regionalnoj kategoriji na upravo završenom 12. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma “Underhill Fest” u Podgorici.

Obrazloženje žirija kaže da urgentnost i važnost ove teme, kao i hrabrost reditelja da progovori o svom najdubljem bolu, i najtežem gubitku – brata, ostavljaju publiku bez daha, i bude u nama najdublje emocije.

“Kroz slične gubitke i patnje drugih ljudi nismo ostavljeni bez nade da je promjena stanja u kojem se naša društva nalaze nemoguća, već naprotiv. Ovaj film budi uspavani otpor u nama, da poželimo i sami da se uhvatimo u koštac sa mrakom iz koga sve ovo naše društveno zlo dolazi, i da ga jednom za svagda svi zajedno pobedimo”, stoji u saopštenju žirija.

Film “Potreba za mržnjom” prikazan je u okviru regionalnog takmičarskog programa 24. septembra.

„Veče je obeležio razgovor sa rediteljem Filipom Čolovićem i čini nam se da za ovih 12 godina festivala nismo imali ovoliko pitanja iz publike. Film nikoga nije ostavio ravnodušnim“, napisali su organizatori na oficijelnoj stranici festivala na društvenim mrežama.

Žiri je radio u sastavu: Lejla Dedić – producentkinja, Dragan Nikolić – reditelj i Veliša Popović – producent.

Nagrada “Maslačak” u Međunarodnoj kategoriji pripala je gruzijsko-švajcarskom filmu “Kroćenje vrta” (Taming the Garden) u režiji Salom Jaši.

Tročlani žiri je odlučio da Specijalno priznanje u Međunarodnoj kategoriji dobije čileansko ostvarenje “Insajder” (The Mole Agent) rediteljke Maite Alberdi.

Nagradu “Maslačak” u Regionalnoj kategoriji dobio je hrvatski projekat “Nun of Your Busineš” u režiji Ivane Marinić Kragić.

“Autorka je jedna hrabra i pre svega duhovita Splićanka, a usput i rediteljka ovog filma, koja uspešno nadilazi sve moguće zamke ove teme, i to na kakav način! Duhovit i genijalan film o časnim sestrama i njihovoj potrazi za Bogom, kroz koju one konačno pronalaze ljubav i jedna drugu”, kažu u žiriju, koji je sve odluke doneo jednoglasno.

Nagradu publike 12. Underhill Festa dobio je srpsko-crnogorski film “Blizanci satkani od sna” (Twins Woven from Dreams) u režiji Seada Šabotića i Lee Vahrušev sa prosečnom ocenom 4,9.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.