U trendu

Dolumentarci ovenčani nagradama u programu Beldoks festivala od 10. do 17. maja

BEOGRAD – Na predstojećem 16. Beldocs festivalu, koji će se održati od 10. do 17. maja, publika će u sklopu 12 programskih celina biti u prilici da premijerno vidi veliki broj dokumentarnih ostvarenja, među kojima poseban prostor zauzimaju ona ovenčana najvećim nagradama na polju dokumentarnog filma.

„Težimo da svake godine publici predstavimo najvrednije i najrelevantnije dokumentarce, kako premijerne ili filmove na koje nije skrenuto dovoljno pažnje, tako i one koji su već prikazani na najvećim svetskim festivalima i osvojili najprestižnije nagrade. Renome dokumentarnog filma iz godine u godinu sve više raste, o čemu govori činjenica da sve češće dobijaju glavne nagrade na festivalima koji nisu usko dokumentarno orijentisani. Logično je da Beldocs, kao najveći dokumentarni festival u ovom delu Evrope, prikazuje najveće dokumentarne filmove“, rekla je Mara Prohaska Marković, direktorka festivala Beldocs.

Širok tematski spektar pokriva pitanja influenserske kulture, policijske države, zavisnosti mladih od psihoaktivnih supstanci, položaju pojedinca u Rusiji, borbe umetnika sa sobom i okolinom, i ratnih sukoba u Ukrajini.

Pobednici festivala IDFA u Amsterdamu, DOC NYC u Njujorku i CPH:DOX u Kopenhagenu, te Kanske i Sandensovske premijere, okupljeni na jednom mestu čine uzbudljiv, raznovrstan i relevantan skup glasova koji su se u protekloj godini izrazili kroz dokumentarni film.

„Mariupolis 2“ poslednje je ostvarenje litvanskog reditelja, antropologa i arheologa Mantasa Kvedaravičiusa, ubijenog u Ukrajini tokom snimanja upravo ovog filma.

„Apolonija, Apolonija“ film rediteljke Lee Glob čiji smo prethodni film Venera (Venus) imali prilike da gledamo na Beldocsu, premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), gde je osvojio glavnu nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film u internacionalnoj selekciji. Ovaj film slika trinaest godina razvoja, kako stvaralačkog, tako i životnog, slikarke Apolonije koja, kao dete boemije, iz pariske andergraund pozorišne trupe, sebi krči razuđene puteve ka široj umetničkoj sceni.

„Kako spasiti mrtvog prijatelja“ , biografski debi Marusje Siroečkovskaje, koji je osvojio glavnu nagradu u međunarodnom takmičarskom programu Njujorškog festivala DOC NYC, dokumentuje dvanaest godina ljubavi sa mladićem Kimijem Morevim i zajedničku borbu protiv narkotičke zavisnosti.

„Girl Gang“, rediteljke Suzane Regine Meures, nominovan za Evropsku nagradu za najbolji dokumentarac, prati četrnaestogodišnju influenserku Leoni, čija se svakodnevica odvija na društvenim mrežama više nego na obodima Berlina gde živi.

„Neredvil, SAD“ u režiji Siere Petengil, dobitnik nagrade za najbolji film na festivalu u Torinu, uz pomoć arhivskih snimaka istražuje aktivnosti koje su se odvijale iza kulisa fiktivnog grada Rajotsvila.

Služeći se postojećim vojnim video materijalom, film teži razobličavanju istorije koja okružuje ovo mesto nastalo za potrebe vojske i kreiranju novog narativa ispletenog oko protesta 1960-ih godina.

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu.

Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od 7 lokacija.

Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa.

Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Claš predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova.

Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata.

Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar