U trendu

Domaći animirani film “Biberče” uskoro u produkciji

BEOGRAD – Dugometražni animirani film “Biberče”, autora Marka Milovića i producentkinje Ivane Kostić, nalazi se u završnoj fazi razvoja, saopštio je producent “Delius film” iz Beograda.

Film je podržan 2018. godine na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje razvoja dugometražnih animiranih ostvarenja.

Autor Milović je diplomirao filmsku animaciju i ima značajno iskustvo u radu na dugometražnim i kratkometražnim filmovima.

Scenarista projekta Periša Armuš Beli, inspirisan čuvenom narodnom bajkom “Biberče”, nameravaoje da oživi avanture dečaka u savremenom trenutku.

Arhetipske tačke su zadržane, ali je osmišljen originalni nastavak priče kojim je avantura dobila novu dimenziju i zanimljivu nadgradnju.

Film će biti sniman u kombinovanim tehnikama kao što su – “stop motion” sa lutkama i kompjuterska animacija.

Izvršna produkcija “Udruženje Animatika” je obezbedila za fazu razvoja koncept art, storyboard i vizuelna rešenja karaktera, kostima i scenografije.

Lutke je kreirala Mirela Srebrić, koja će snimati i biti glavni animator u tizeru, na čemu ekipa radi, i za koji veruje da će biti vizuelno bogat za buduće konkurse i nastavak rada na filmu.

Poznata bajka “Biberče” je avantura u kojoj učestvuje dečja družina na čelu sa dečakom, naslovnim junakom.

Zajednički cilj te družine je spasavanje devojčice Sunčice od opasnih čovekolikih bića Kozlaka i Čaratana.

Ovaj projekat je inspirisan narodnim umotvorinama koje je na svojim putovanjima zabeležio, kroz crtice i bajke (Biberče, Kozlaci, Čaratani, Mrčajevo), Vuk Stefanović Karadžić.

Avantura se većim delom odvija u imaginarnom prostoru, u stripu. Taj prostor bi bio filmskim jezikom odvojen od stvarnog sveta u kojem živi Biberče, time što bi scene koje se dešavaju u stripu bile bogatije i živopisnije nego one u stvarnom svetu.

Specifičnost novog ostvarenja je u tome što postoji potencijal da se prvi put ekranizuje dugometražni dečji film sa motivima iz narodnih umotvorina, a pisanjem detaljnog scenarija priča je obogaćena sa većim brojem folklornih elemenata koji prošli kroz određeni filter i dobili nova značenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.