Domaći film „Pejzaži otpora“ na festivalu u Roterdamu

BEOGRAD – Dugometražni dokumentarni film „Pejzaži otpora“ Marte Popivode odabran je za glavni takmičarski program 50. jubilarnog Internacionalnog filmskog festivala u Roterdamu (IFFR), koji će se održati uživo i onlajn od 1. do 7. februara 2021. godine.

Glavni takmičarski program festivala u Holandiji pod nazivom „Tiger Competition“ otkriva i podržava originalne autore u usponu, čiji radovi pomeraju granice filma, i ta selekcija obuhvata 16 filmova iz celog sveta.

Ostvarenje „Pejzaži otpora“ beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

Protagonisti filma su Sofija Sonja Vujanović (Stanišić), Ivo Vujanović i Ivanka Maksović.

Režiju filma potpisuje Marta Popivoda, koja je pisala i scenario zajedno sa Anom Vujanović, a u autorskoj ekipi su još direktor fotografije Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović i drugi.

Producenti su sama rediteljka i Dragana Jovović ispred producentske kuće „Teorija na Delu“ (Theory at Work) iz Srbije, kao i Jasmina Sijerčić ispred „Bocalupo Films“ iz Francuske.

Popivoda je filmska rediteljka i video umetnica, u karijeri na relaciji Beograd-Berlin, čiji kinematografski rad istražuje tenzije između sećanja i istorije, kolektivnih i individualnih tela, sa posebnim fokusom na antifašističke i feminističke potencijale jugoslovenskog socijalističkog projekta.

Autorkin prvi dugometražni dokumentarac „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ imao je premijeru na 63. Berlinalu, a onda je prikazan na mnogim međunarodnim i domaćim festivalima.

Rediteljkin rad je takođe predstavljen i u galerijama i muzejima – “Tate Modern” u Londonu, “MoMA” u Njujorku, “M HKA” u Antverpenu, Muzej moderne umetnosti u Ljubljani, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i mnogi drugi.

Popivoda je dobitnica prestižne nagrade za vizuelnu umetnost “Berlin Art Prize” berlinske Akademije umetnosti, kao i nagrade za mlade umetnike “Edith-Ruš-Haus Award for Emerging Media Artist”.

Film „Pejzaži otpora“ je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcije Ženski fond, Medienboard-a Berlin-Brandenburg, ARTE France – La Lucarne i CNC – Centre National de la Cinématographie et de l’Image Animée.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.