U trendu

Domaći filmova “Heroji” i “Organizmi” sutra na FEST-u

BEOGRAD – Autorske ekipe, pred sutrašnje premijere dva domaća filma na FEST-u, predstavile su na konferenciji za novinare nezavisno ostvarenje “Heroji” debitanta Gorana Nikolića u programu „FEST Fokus“ i kratki igrani film „Organizmi“ u programu „Intro FEST“.

U “Herojima”, čija je projekcija sutra uveče u Velikoj sali Doma omladine, igraju Mladen Sovilj, Todor Jovanović, Mina Nikolić, Branko Perišić, Lazar Nikolić, Marko Panajotović, Đorđe Živadinović Grgur, Saša Ali, dok je, u filmiu bez dijaloga, narator Žarko Laušević.

Radnja je smeštena u srednjovekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu, i filmska priča prati ratnika na povratku kući koji sreće divljeg dečaka, i oni nastavljaju put zajedno.

Ovo je priča o svim onim herojima koji nisu opevani u pesmama, i to neočekivano prijateljstvo je ispunjeno nizom dramatičnih, emotivnih i komičnih momenata.

Konačno, dvojica junaka stižu u ratnikov dom gde ih čeka samo pepeo i smrt.

Zanimljivost i originalnost filma je što nema dijaloga, reči, sve se odvija nemo, doduše uz naraciju, kroz akciju, radnju likova, simbolično i veoma hrabro za debitantski projekat.

Reditelj Nikolić je izjavio novinarima da mu je zaista veliko uzbuđenje pred samu premijeru iz razloga što su napravili neobičan film, drugačiji od mnogih, posebno jer nema replika između likova.

“Odsustvo reči, dijaloga, donosi filmu jednu egzotičnost i pružiće ovom filmu šansu da ga pogleda publika koju privuče takva vrsta ostvarenja. “Heroji” je takav film da je neophodno da mu publika priđe otvorenog srca i uma. Pripovedanje priče je urađeno na nesvakidašnji način”, rekao je reditelj i scenarista Goran Nikolić.

On je otkrio da mu je inspiracija za stvaranje ovog projekta bila u poznatom surovom filmu “Apokalipto” u režiji glumca Mela Gibsona, jer ga je privukla ta ideja o jednom malom čoveku koji uspeva da postigne nešto veliko i sve spašava.

“Sam Kosovski boj mi nije bio glavna ideja vodilja, da se time bavim kao težište radnje. Tokom te 1389. godine dve trećine muškaraca je poginulo, i tu mi je ležao glavni spektakl, dramski potencijal. Pitao sam se gde su sve otišli ti preživeli junaci Kosovskog boja. O tome je moj film”, opisao je Nikolić, koji debituje ovim ostvarenjem u formi dugometražnog igranog filma.

Kratki filmovi Gorana Nikolića – ,,I, kako si, deda, šta se radi?“ (2014), ,,Nekako z prolyeća“ (2016), ,,Život po Moskriju“ (2017) i ,,Oni žive“ (2018) bili su veoma zapaženi i prikazani na mnogim festivalima u Srbiji i inostranstvu.

Glavni glumac Mladen Sovilj je opisao da je film nastajao stihijski, i tokom procesa rada dolazili su racionalno i iracionalno do nekih rešenja.

Kako kaže, bila je to mala ekipa ispred i iza kamere, sa skromnijim sredstvima, te da je dosta toga realizovano u samoj post-produkciji, odnosno montaži.

“Moj junak je razapet između dve tačke, koje su mi bile zanimljive i izazovne: tačka kojoj ide i ona od koje odlazi, a pritom on ni sam ne zna gde bi tačno da krene”, rekao je Sovilj.

Na susretu sa medijima bili su izloženi štit i mač koji nosi glavni junak u filmu, a u pitanju su upravo isti rekviziti koje je nosio, sada narator, Žarko Laušević u ostvarenju “Boj na Kosovu” (1989) Zdravka Šotre.

Film se snimao tri nedelje u divljoj prirodi na tri lokacije – na Zlatiboru, u Paraćini i Deliblatskoj peščari. Produkciju potpisuju Fakultet dramskih umetnosti – FDU i kuća „Fame Solutions“ iz Srbije, ujedno i distributer projekta.

“Heroji” će biti prikazivani i u ponedeljak od 15.00 sati u Domu omladine, 1. marta u Kombank Dvorani od 13.30 i drugim terminima.

Mladen Sovilj je glavni glumac i kratkog igranog filma „Organizmi“ Nikole Polića, koji će imati premijeru na 50. FEST-u sutra veče od 19.30 u programu “Intro FEST” u Dvorani kulturnog centra Beograda (DKCB).

Uz Sovilja glume Milica Stefanović, Aleksandar Vučković, Mediha Muslimović, Dejan Dedić, Draginja Voganjac, Jana Bjelica.

Film „Organizmi” prikazan je premijerno na festivalu nezavisnog filma “Pendance“ u Torontu, u Kanadi, od 26. do 28. marta 2021. godine, a najnoviji film mladog režisera je nastao zahvaljujući i podršci Fimskog centra Srbije (FCS).

Reditelj je veoma zahvalan što direkcija FEST-a pruža mladim autorima da se afirmišu i putem forme kratkog filma, a ovaj projekat je drugačiji od ispita koje je snimao na FDU, gde je uglavnom realizovao klasične priče sa standardnom dramaturgijom.

Radnja otkriva sledeće: junak Petar doživljava krizu identiteta u trenutku kada se njegova sestra Danica iseli iz stana u kojem su zajedno živeli skoro deset godina. Posmatrajući sestru koja započinje život sa čovekom kog voli, Petar biva suočen sa činjenicom da je pojam porodice u njegovom slučaju nešto sasvim nepoznato i strano u poređenju sa društvom u kojem živi.

Režisera Polića je privuklo što u scenariju Dejana Prćića postoji ta nedoumica da se ne zna gde počinje realnost, a gde je u pitanju – san.

Mladen Sovilj je izjavio da se nije trudio da brani svoj lik Petra, već je pokušao da ga razume jer se našao u takvoj čudnoj situaciji gde vlada samoća.

Autor filma na pragu tek 30. godine, već sa 17 leta, snimio je prvi dokumentarni film „Nevidljive“ (2010), a projekti “Zid/Mur“ (2012), „Kinooperater 2063“ (2013), „Mogu sam“ (2018), „Jedini“ (2018) prikazivani su i nagrađivani na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Film „Organizmi” publika može pogledati na 50. FEST-u i 1. marta od 19.30h u Kombank Dvorani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.