U trendu

Domaći kandidati na Kroazetu

Za predstojeći Međunarodni filmski festival u Kanu, najprivlačniji za većinu filmskih stvaralaca u svetu, zainteresovano je čak nekoliko domaćih autora koji privode kraju svoje nove filmove.

Reč je o veoma atraktivnim najnovijim filmovima trojice naših uglednih autora – „Profesionalcu“ Dušana Kovačevića, „Sjaju u očima“ Srđana Karanovića i ostvarenju „Pravda, smrt i nada“ Miloša Radovića.

Kopija Kovačevićevog filma već se nalazi u Parizu, mada autor još uvek radi u Beogradu na poslednjoj obradi slike. Njegov film je tokom trajanja nedavnog FEST-a pogledao i poznati engleski reditelj Ken Rasel, koji je izjavio da je to jedan od najboljih filmova koje je video u poslednjih dvadeset godina!

Domaća premijera ekranizacije kultnog pozorišnog komada koji je sam Kovačević preradio i režirao očekuje se u narednih mesec dana. Od glumaca u filmu pojavljuju se Bora Todorović (igra ulogu koju je uspešno na pozornici oživljavao legendarni Bata Stojković) i Branislav Lečić, aktuelni ministar kulture.

Radović pokušava da uhvati korak sa postprodukcijom svog filma, koji, osim zanimljive priče, ima i Francuzima privlačnog protagonistu, Mikija Manojlovića, a Karanoviću, osim kvaliteta, može da pomogne i to što je među stranim koprodukcijama njegovog „Sjaja“ i poznata producentska kuća iz Pariza.

Nadamo se da će bar jedan od ova tri naša filma stići u program Kana u maju, jer je reč o ozbiljnim i veoma uspešnim projektima, koji, doduše, konkurišu jedan drugom, ali su svi u službi dalje afirmacije našeg filma u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.