U trendu

“Don Žuan” danas kao vreme senzacija i nezasitosti

BEOGRAD – Premijera savremene verzije komada “Don Žuan” prema Molijeru, u režiji Tihomira Stanića i Marka Misirače, biće održana sutra na novoj letnjoj pozorišnoj sceni “Teatrijum”, u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Adaptaciju drame pisala je Vida Davidović, Stefan Radonjić igra modernog, beogradskog Don Žuana, a uz njega će biti na sceni osnivači novog pozorišta “Teatrijum” – Tihomir Stanić i Vladan Gajović, kao i Lepomir Ivković, Ivana Dudić, Đorđe Marković, i drugi.
„Don Žuan“ će se igrati nakon premijere tokom cele nedelje – 14, 16, 17. i 18. jula, a onda nastavlja svoj život na toj sceni tokom avgusta.
Reditelj Marko Misirača je podsetio da prostor ovog pozorišta potiče još iz 60-ih godina kada je stvoreno pozorište “Igralište”, onda i 70-ih i 80-ih kada je postojalo pozorište “Dvorište”, gde su igrali i osnivači “Teatrijuma” Stanić i Gajović.

Istakao je da je adaptacija čuvene Molijerove drame u potpunosti prilagođena ambijentu dvorišta Kapetan Mišinog zdanja, i da ona savršeno odgovara tom mestu, a da bi sasvim drugačija bila režirana u sceni “kutije”, odnosno u zatvorenom teatru.

Naglasio je Misirača da predstava još nije gotova, da se i dalje sprema, da uvek dolaze do novih rešenja tokom proba, tako da će ih do sutra veče čekati još posla, kada je premijera – prvi susret sa publikom.

Radonjić je naveo da tumači savremenog beogradskog junaka Molijerovog klasika, a referenca za njega je originalni Don Žuan francuskog komediografa.

Prema njegovim rečima, novo čitanje drame nosi univerzalne motive i pitanja, a vreme danas donosi jače sukobe i ljubavne zaplete, jer je sve dosta intenzivnije i brže u životu.

“Moj Don Žuan živi prema nekim svojim pravilima, vodi ga eros i tanatos, odnosno život i smrt. Bilo mi je zanimljivo da otkrijem zašto on toliko prkosi svim opasnostima i osvetama koje ga okupiraju”, analizirao je svog anti-heroja njegov glumac Radonjić.

“Došao sam do mogućeg odgovora da Don Žuan možda ima potrebu da se oseća važnim, živim, značajnim. Čim osvoji neku devojku, kako i sam kaže, ona mu dosadi, tako da ide dalje. On se vodi slobodom koju je sam sebi stvorio”, predstavio je Radonjih svoje viđenje kompleksne drame.

Takođe, kako glavni glumac kaže, drama je priča o svima nama, ljudskoj naravi, ličnim pobudama i ambicijama, a Beograd ovde predstavlja značajan lik u vidu noćnog života danas.

Poznati glumac Đorđe Marković igra gospodina Nedeljkovića, za kojeg smatra da je alfa i omega ove drame, pokretač radnje.

U pitanju je jedan prevareni lik, neka vrsta protivteže vremenu dekadencije.

“Nedeljković je neko ko želi da sačuva svoj porodični život i u tradicionalnom smislu se smesti u društvo, ali sve što se dešava oko njega, remeti mu taj plan da održi porodicu i sebe i pre svega svoje mentalno zdravlje”, naglasio je Marković, proslavljeni glumac iz serije “Šifra Despot” Radoša Bajića.

“Vreme Don Žuana je danas vreme – nezasitosti. Mi zaista ne znamo kako da se zasitimo, nahranimo, jer su nam čula otupela od previše vizuelnih senzacija. Po meni ovo možda i jeste priča o tim senzacijama, šta se dešava sa čovekom kada se prezasiti”, nagovestio je suštinu drame Marković.

Istaknutom glumcu se dopada što je slika Beograda kroz noćne žurke, ludila brzog života ovde predstavljena u necenzurisanoj verziji i time zagolicala maštu budućoj publici.

Njegovu suprugu tumači jedna od najtraženijih glumica u TV serijama Ivana Dudić (“Ubice mog oca”, “Istine i laži”, “Urgentni centar”, “Crveni mesec”, “Senke nad Balkanom”).

Dudić je istakla da je suprug Nedeljković lik koji vedri i oblači u svom domenu posla, a da je ona nesrećna junakinja kojoj će Don Žuan ukrasti srce tokom jedne pijane noći.

“Ostaje pitanje da li će pobediti njena ljubav prema porodici ili fatalna, strastvena ljubav prema velikom zavodniku. Realno postoje takve žene danas, a ja ću svim snagama pokušati da je opravdam”, zaključila je Ivana Dudić.

Iz iskusnije garde glumaca ovde igraju Tihomir Stanić koji je i ko-reditelj projekta, Vladan Gajović i Lepomir Ivković.

“Osnivanje svakog novog teatra je praznik za glumce, publiku i grad Beograd”, nije krio Ivković oduševljenje zbog nove scene prestonice “Teatrijum”.

On je opisao svoj lik oca Don Žuana kao brižnu osobu koja pokušava da preobrati svog sina i izvede ga na pravi put.

Ipak, postoji i druga strana medalje, jer kako iver ne pada daleko od klade, po njemu je očigledno da je gene zavodnika Don Žuan povukao na oca.

Molijerov komad nastao je u Francuskoj u 17. veku, ali odlično komunicira sa današnjim vremenom i aktuelnom situacijom po svim standardima.

Osim navedenih glumaca, ostali su uglavnom mladi koji tek izlaze sa studiranja Fakulteta dramskih umetnosti i tako im se pruža šansa da na ovoj sceni steknu iskustvo i afirmaciju – Isidora Građanin, Milica Janković, Nevena Ilić, Luka Potparić, Milan Bobić, Arsa Sević i Dušan Ašković.

Autorsku ekipu čine još scenograf Marica Kuzmanović, kostimograf Ana Mićković, producenti i organizatori Dušan Ašković, Danilo Potparić, dok su korišćeni muzički inserti iz Arhiva Ramba Amadeusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.